Hyppää sisältöön

Girls Takeover
Pääministeri Sanna Marin antaa päiväksi paikkansa 16-vuotiaalle Aava Murrolle

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.10.2020 16.09 | Julkaistu suomeksi 5.10.2020 klo 16.39
Tiedote 625

Pääministeri Sanna Marin osallistuu lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin järjestämään Girls Takeover -tempaukseen 7. lokakuuta. Pääministerin paikan valtaa yhden päivän ajaksi 16-vuotias Aava Murto. Girls Takeover on osa YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän juhlintaa, ja tytöt eri puolilla maailmaa astuvat yhteiskunnan eri alojen johtajien saappaisiin.

Tänä vuonna Plan nostaa esiin erityisesti teknologian vaikutukset tasa-arvoon. Suomessa tempaukseen on valittu instituutioita ja yrityksiä, jotka voivat toimillaan edistää tasa-arvoa teknologiassa.

Pääministeri Marin ja Murto keskustelevat Suomen kansainvälisestä roolista: mitä Suomi voi tehdä edistääkseen tyttöjen mahdollisuutta päästä käyttämään ja kehittämään teknologiaa kaikkialla maailmassa. Lisäksi Marin ja Murto keskustelevat tyttöihin kohdistuvasta verkkohäirinnästä.

Päivän aikana Murto tapaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ja oikeuskansleri Tuomas Pöystin sekä muun muassa kansanedustaja Iiris Suomelan.

Murto haluaa ottaa keskusteluissa erityisesti esiin haavoittuvimmassa asemassa olevien tyttöjen mahdollisuudet hyötyä teknologiasta nopeasti digitalisoituvassa maailmassa.

– Jotta kehittyvien maiden tytöt eivät jäisi ulos kehityksestä ja teknologian tarjoamista mahdollisuuksista, heidän on päästävä sekä hyödyntämään että kehittämään teknologiaa paremmin. Tyttöjen pääsy teknologiaan on merkittävä, globaali tasa-arvo kysymys, joka täytyy ottaa vakavasti, sanoo vääksyläinen Murto.

Sukupuolten digikuilu on erityisen suuri, kun katsotaan tyttöjen ja naisten osuutta teknologian kehittäjinä. Kuilun umpeen kuromisessa riittää työsarkaa kaikkialla maailmassa, muistuttaa pääministeri Sanna Marin.

– Suomen tulee hyödyntää vahvaa kansallista osaamistaan digitalisaatiossa ja laajemmin uusien teknologioiden ja innovaatioiden alueella myös tasa-arvotyössä. Innovaatioiden on tuotava uudet teknologiat kaikkien ulottuville. Ne eivät saa syventää digitaalista kuilua maiden välillä tai yhteiskuntien sisällä. Niiden on palveltava eriarvoisuuden poistamista, kun teknologiat muuttavat työelämää ja yhteiskuntia, pääministeri Marin sanoo.

Suomessa Girls Takeover järjestetään neljättä kertaa. Tänä vuonna Suomessa mukana ovat pääministerin lisäksi Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä, Demi-lehden päätoimittaja Päivi Lehtomurto, F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen, Futuricen toimitusjohtaja Teemu Moisala, MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki sekä Rovion toimitusjohtaja Kati Levoranta.

Viime vuonna tytöt valtasivat maailmanlaajuisesti 1800 johtajan paikat yli 60 maassa. YK:n Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään sunnuntaina 11. lokakuuta.

Lisätietoja: Pääministerin erityisavustaja Iida Vallin p. 050 501 5516, viestintäasiantuntija Laura Kotila, p. 050 470 6965
 

Sanna Marin