Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marinin puheenvuoro eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta 22.2.2022

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.2.2022 14.45 | Julkaistu suomeksi 22.2.2022 klo 17.37
Puhe
Pääministeri Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marinin piti puheen eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta 22.2.2022. Puhe muutosvarauksin.

Arvoisa puhemies,

Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös tunnustaa Ukrainalle kuuluvat Donetskin ja Luhanskin alueet itsenäiseksi rikkoo vakavasti kansainvälistä oikeutta ja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita.  Suomi tuomitsee Venäjän yksipuoliset, Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta loukkaavat toimet.

Venäjä on konfliktin osapuoli. Se ei voi paeta vastuitaan esittämällä muuta. Venäjä rikkoo nyt avoimesti Minskin sopimuksia, joiden toimeenpanolle on YK:n turvallisuusneuvoston tuki.

Arvoisa puhemies, 

Venäjä on lisännyt jännitteitä Ukrainan rajalla jo useamman kuukauden ajan. Päätös Donetskin ja Luhanskin alueiden itsenäisyyden tunnustamisesta on vakava toimenpide.

Putin allekirjoitti myös sopimuksen yhteistyöstä alueiden kanssa. Venäjän parlamentin alahuone duuma on tänään hyväksynyt nämä sopimukset.  Nyt näyttäisi ilmeiseltä, että Venäjä olisi lähettämässä niin kutsuttuja rauhanturvajoukkoja alueille.

Valitettavasti tässä tilanteessa näyttää mahdolliselta, että Venäjän aikomuksena ei ole pysähtyä tähän ja tilanne voi heikentyä nopeasti. Hallitus seuraa tilannetta aktiivisesti ja informoi eduskuntaa ajantasaisesti.

Arvoisa puhemies,

Lähettämällä venäläisiä joukkoja näille alueille Venäjä laajentaa laitonta Ukrainan miehitystä, joka alkoi jo vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö on laajasti tuominnut Venäjän toimet. Näin myös Suomi ja Euroopan unioni.

Vaadimme Venäjää pyörtämään tunnustamiset, lopettamaan sotilaalliset toimet ja vetämään joukkonsa pois Ukrainasta, sekä palaamaan keskusteluihin Normandian formaatin ja ETYJin puitteissa.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta on tänään keskustellut tilanteesta. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on yhtenäinen ja vakaa. Presidentti Niinistö kertoi tilanteesta tältä pohjalta aiemmin tänään.

Arvoisa puhemies,

Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia. Suomi on johdonmukaisesti korostanut, että EU:n tulee olla valmis vastaamaan yhtenäisesti, vahvasti ja määrätietoisesti tilanteen vaatiessa.

Euroopan unioni valmistelee parhaillaan toimia Venäjälle vastaamiseksi. Näitä on koordinoitu läheisten kumppanien ja etenkin Yhdysvaltojen kanssa. Keskustelin eilen tilanteesta ja pakotteiden valmistelusta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Euroopan unionin ulkoministerit kokoontuvat vielä tänään keskustelemaan vastatoimista, joita olemme valmiita asettamaan Venäjää vastaan.

Eurooppa-neuvosto totesi jo viime joulukuussa, että kasvavan epävakauden maailmassa EU ottaa lisää vastuuta omasta turvallisuudestaan ja puolustuksesta. EU aikoo edistää etujaan ja arvojaan, vahvistaa selviytymiskykyään ja valmiuksiaan puuttua tehokkaasti turvallisuusuhkiin ja -haasteisiin. Samalla korostettiin, että Venäjän on kiireellisesti liennytettävä jännitteitä, jotka johtuvat joukkojen keskittämisestä Ukrainan vastaiselle rajalle ja aggressiivisesta retoriikasta.

Eurooppa-neuvosto toisti viimeksi viime viikolla täyden tukensa Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle. Jatkamme yhteistyötä EU:n ja muiden kumppaneidemme kanssa tilanteeseen vastaamiseksi ja ratkaisun löytämiseksi.

Samalla laajennamme tukea Ukrainalle. Olemme vankasti Ukrainan itsenäisyyden, itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden takana.

Arvoisa puhemies,

Venäjän pyrkimys rakentaa etupiiriä lähialueilleen on selvä. Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston jäsen ja sillä on erityinen vastuu kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta, mutta Venäjä toimii päinvastaisesti. Kyse ei ole vain Euroopan turvallisuudesta.

Huomenna eduskunnalle annetaan pääministerin ilmoitus ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Sen yhteydessä on mahdollisuus käydä laaja keskustelu aiheesta.