Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden pääministerit edistivät kilpailukykyä ja tukea Ukrainalle

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.5.2024 21.30
Tiedote
Pohjoismaiden pääministerit ja Saksan liittokansleri istuvat penkillä ilta-auringossa. Takana Tukholman kaupunkia.
Kuva: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Pohjoismaiden pääministerit keskittyivät kilpailukyvyn edistämiseen kesäkokouksessaan Tukholmassa 13. toukokuuta. Myös Ukrainan tukeminen nousi keskusteluissa vahvasti esiin. Saksan liittokansleri Olaf Scholz osallistui osaan päivän keskusteluista kutsuttuna vieraana.

Pohjoismaiden pääministerit keskustelivat keinoista edistää Pohjoismaiden kilpailukykyä yhdessä liike-elämän edustajien kanssa. Keskusteluiden jälkeen Pohjoismaiden päämiehet antoivat yhteisen julkilausuman kilpailukyvyn edistämiseksi. 
 
”Pohjoismaat ovat pieniä talouksia ja paljolti riippuvaisia muusta maailmasta. Yhdessä olemme vahvempia ja sen vuoksi on tärkeää kehittää kilpailukykyä myös yhdessä, pohjoismaisella tasolla, pääministeri Petteri Orpo sanoi.
 
Yhteisessä julkilausumassa Pohjoismaiden pääministerit toteavat, että kilpailukyky on keskeinen edellytys, jotta vuodelle 2030 asetettu visio Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena toteutuu, ja jotta pystytään varmistamaan rauha ja turvallisuus. Pääministerit toteavat, että kilpailukyvyn kehittäminen on entistäkin tärkeämpää nyt, kun Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. 
 
Julkilausumassa alleviivataan teknisen edelläkävijyyden merkitystä kilpailukyvyn tuojana ja nostetaan neljä seikkaa, joihin tulee paneutua:
 
1.    Kriittisten ja nousevien teknologioiden kehittämisen vauhdittaminen
2.    EU:n pääomamarkkinoiden kasvattaminen
3.    Fossiilivapaiden energiahankkeiden lupaprosessin vauhdittaminen
4.    Suotuisten edellytysten luominen, jotta saadaan investointeja yhteisen turvallisuuden ja puolustuksen alalle
 
Iltapäivällä Pohjoismaiden pääministerit ja Saksan liittokansleri keskustelivat turvallisuuteen liittyvistä aiheista kuten hybridiuhista. Pääministeri Orpo alusti keskustelua teemasta siviilivalmius ja resilienssi. 
 
”Suomessa on varauduttu ulkopuolelta tuleviin vaikuttamisyrityksiin hyvin. Yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan yhteistyössä kokonaisturvallisuuden mallin mukaisesti. Pohjoismainen yhteistyö varautumisen ja siviilivalmiuden osalta on aktiivista ja tiivistynyt entisestään viime vuosina”, pääministeri Orpo toteaa.
 
Ukrainan tukemisen tärkeys nousi monesti esiin päivän eri keskusteluissa sekä päämiesten lehdistötilaisuudessa. Ukraina on myös yksi pääaiheista päämiesten illalliskeskusteluissa. 
 
”Ukrainan tukemisen tulee jatkossakin olla prioriteettimme. Kyse ei ole vain Ukrainan turvallisuudesta, vaan myös omasta turvallisuudestamme. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat vahvasti sitoutuneita jatkamaan tukea Ukrainalle niin kauan kuin on tarpeen”, pääministeri Orpo alleviivaa.
 
Lisätietoja: Pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela p. 0295 160 978, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia