Hyppää sisältöön

Presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkin suunnittelukilpailu on avattu

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 2.2.2024 9.00
Tiedote

Presidentti Ahtisaaren hautamuistomerkkitoimikunta kutsuu suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ammattitaiteilijoita ottamaan osaa presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkin suunnittelukilpailuun.

Kilpailun tavoitteena on löytää ehdotuksia presidentti Ahtisaaren haudan hautamuistomerkiksi Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin. Hautamuistomerkki on tarkoitus toteuttaa suunnittelukilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta. 

Muistomerkin tulee soveltua käyttötarkoitukseensa. Sen tulee olla kooltaan ja mittasuhteiltaan ympäristöönsä sopiva. Muistomerkki on pysyvä ja ajaton. Sen luo voi tulla ja sen viereen, läheisyyteen ja sitä vasten on mahdollista asettaa kukkalaite tai seppele. Muistomerkin tulee olla aikaa ja luonnonolosuhteita kestävä ja vuodenaikojen vaihtelut huomioiva.

Valtioneuvoston kanslia solmii erillisen sopimuksen toteutettavaksi valitusta teoksesta taiteilijan kanssa.

Kilpailu toteutetaan anonyyminä

Kilpailuehdotuksia voi jättää 12.2.-15.4.2024. Kilpailun tulokset julkistetaan 13.5.2024. Kilpailun palkintoihin varattu summa on yhteensä 24 000 euroa. 

Palkinnot eivät ole verovapaita. Kilpailulle ei ollut mahdollista hakea verovapautta Taiteen edistämiskeskukselta, koska verovapautta vuonna 2024 järjestettäviin kilpailuihin olisi pitänyt hakea 31.8.2023 mennessä. Presidentti Ahtisaari kuoli 16.10.2023

Kilpailun tuloksista päättää palkintolautakunta, johon kuuluu yhdeksän valtioneuvoston kanslian asettaman muistomerkkitoimikunnan jäsentä sekä kaksi Suomen taiteilijaseuran nimeämää jäsentä. 

Kilpailuehdotuksessa ei saa olla tekijän nimeä eikä muutakaan merkintää, josta tekijän henkilöllisyys olisi pääteltävissä.

Kilpailun välityshenkilönä toimii kilpailuasiamies Viivi Kuosa Suomen Taiteilijaseurasta. Hänelle voi esittää kilpailuehdotusta koskevia kysymyksiä sähköpostitse 18.2.2024 saakka. Vastaukset kysymyksiin julkaistaan myöhemmin valtioneuvoston verkkosivuilla.

Ahtisaari oli kymmenes tasavallan presidentti 

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (23.6.1937–16.10.2023) oli Suomen tasavallan kymmenes presidentti. Hän toimi presidenttinä vuosina 1994–2000. Presidentti Ahtisaari haudattiin Helsinkiin Hietaniemen hautausmaalle 10.11.2023.

Hietaniemen hautausmaalle on haudattu Pehr Evind Svinhufvudia ja Kyösti Kalliota lukuun ottamatta kaikki edesmenneet Suomen presidentit. Jokaisen entisen tasavallan presidentin haudalle on toteutettu hautamuistomuistomerkki. Presidentti Ahtisaaren hautamuistomerkkikilpailu jatkaa tätä perinnettä.

Valtioneuvoston kanslia järjesti edellisen kerran entisen presidentin hautamuistomerkin suunnittelukilpailun vuonna 2018. Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun voitti kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa teosehdotuksellaan Kartta. 

Presidentti Ahtisaaren hautamuistomerkki on tarkoitus paljastaa Martin päivänä 10.11.2024, vuosi presidentin hautajaisten jälkeen.

Lisätietoja: Johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, ja viestinnän erityisasiantuntija Aapo Riihimäki, p. 050 471 3020, valtioneuvoston kanslia (suunnittelukilpailusta yleisesti), ja kilpailuasiamies Viivi Kuosa, [email protected], Suomen taiteilijaseura (kysymykset kilpailuehdotuksista 18.2.2024 saakka)