Presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkki paljastettiin sunnuntaina 10. marraskuuta
Presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkki paljastettiin Martin päivänä sunnuntaina 10. marraskuuta Helsingissä, tasan vuosi presidentti Ahtisaaren hautajaisten jälkeen. Valtioneuvosto kunnioittaa hautamuistomerkillä presidentti Ahtisaaren muistoa ja merkittävää elämäntyötä.
”Presidentti Ahtisaari vaikutti omalla työllään lukemattomien ihmisten elämään, usealla mantereella. Hän osoitti, että rauha on mahdollista”. Pääministeri Petteri Orpo sanoi hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa.
“Ahtisaaren työ velvoittaa meitä suomalaisia toimimaan rauhan puolesta tänään ja huomenna. Se velvoittaa meitä tukemaan vapautta ja demokratiaa, väsymättä, periksi antamatta.”
Presidentti Ahtisaaren hauta ja hautamuistomerkki sijaitsevat Helsingin Hietaniemen hautausmaalla Hietaniemen uuden kappelin läheisyydessä. Samalle alueelle sijoittuvat myös Presidentti Risto Rytin, presidentti Urho Kekkosen ja presidentti Mauno Koiviston haudat ja hautamuistomerkit.
Hautamuistomerkin lähtökohtana rauhan symboli
Autuas-nimisen hautamuistomerkin on suunnitellut taiteilija, arkkitehti Harri Pakarinen. Hän kertoo teoksen nimen tulevan Matteuksen evankeliumin Vuorisaarnasta (Matt. 5:9), jossa todetaan, että “Autuaita ovat rauhantekijät”.
Hautamuistomerkki on saanut muotonsa oliivipuun lehdestä. Sen lähtökohtana on rauhan symbolina jo antiikin aikana tunnettu oliivipuun lehvä, joka muistetaan myös YK:n tunnuksesta ja rauhankyyhkyn nokasta.
“Yksi lähtökohta suunnittelussa oli, että halusin teoksen kunnioittavan Martti Ahtisaaren näyttävää ja poikkeuksellista työtä rauhanvälittäjänä”, Pakarinen kertoo.
4,5 metriä pitkä teos on valmistettu Ylämaan vihreästä graniitista. Kivi on louhittu Ylämaan kylästä Lappeenrannasta, joka kuuluu Karjalan Kannakselta Itä-Suomen alueelle ulottuvaan Viipurin rapakivialueeseen. Presidentti Martti Ahtisaari syntyi Viipurissa vuonna 1937. Talvisodan syttymisen jälkeen Ahtisaaren perhe joutui lähtemään Viipurista vuonna 1939.
”Teos on veistetty kotimaisesta kivestä, joka on louhittu noin 40 kilometrin päästä Viipurista. Voi ajatella, että presidentti Martti Ahtisaari lepää ikään kuin kotikulmien kiven alla”, Harri Pakarinen kuvaa.
Taustalla avoin hautamuistomerkkikilpailu
Valtioneuvoston kanslia tilasi teoksen alkuvuodesta järjestetyn avoimen hautamuistomerkkikilpailun perusteella.
Taiteellisesti korkeatasoiseen suunnittelukilpailuun saatiin 171 hyväksyttyä teosehdotusta. Harri Pakarisen ehdotus voitti kilpailun ensimmäisen palkinnon. Valinnan teki palkintolautakunta, johon kuuluivat presidentti Ahtisaaren hautamuistomerkkitoimikunta sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää taiteilijajäsentä. Teoksen hankintasopimuksen arvo on 175 000 euroa.
Ahtisaari oli ensimmäinen suoralla kansanvaalilla valittu tasavallan presidentti
Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (synt. 23.6.1937) oli Suomen tasavallan kymmenes presidentti ja ensimmäinen, joka valittiin tehtävään suoralla kansanvaalilla. Hän toimi presidenttinä vuosina 1994–2000. Presidentti Ahtisaari muistetaan pitkäjänteisestä ja poikkeuksellisen mittavasta yli kolmivuosikymmentä kestäneestä kansainvälisestä työstä rauhan ja sovinnon puolesta.
Presidentti Ahtisaari kuoli Helsingissä 16.10.2023. Hänen valtiolliset hautajaisensa pidettiin Helsingissä 10.11.2023.
Lisätietoja: Johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, ja viestintäpäällikkö Heli Suominen, p. 050 479 3766, valtioneuvoston kanslia
Lisää aiheesta
Pääministeri Petteri Orpon puhe presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa
Valokuvia teoksesta ja tilaisuudesta | Valtioneuvoston Flickr-tili
Harri Pakarisen teosehdotus Autuas voitti Presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkin suunnittelukilpailun | Tiedote 13.5.2024
Tietoa hautamuistomerkistä