Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Puolustusvoimille hankitaan kevyitä kertasinkoja

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2022 12.24
Tiedote
Puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimat solmimaan sopimuksen kevyiden 66 KES 12 -kertasinkojen lisähankinnasta Nammo Lapua Oy:n kanssa. Hankinnalla vahvistetaan taistelijoiden panssarintorjuntakykyä.

- Saamillamme lisäresursseilla täydennämme puolustustarvikkeiden varastojamme monin tavoin. Kertasinkojen hankinnalla kotimaasta vahvistamme myös kotimaista puolustusteollisuutta ja työllisyyttä, puolustusministeri Kaikkonen toteaa.

66 KES 12 -kevyt kertasinko on taistelijan perusase, jolla luodaan panssarintorjuntaan kattavuutta ja syvyyttä. Kevyt kertasinko on tarkoitettu erityisesti kevyitä panssariajoneuvoja vastaan. Hankittavassa kertasingossa on edeltäjäänsä (66 KES 88) merkittävästi parempi läpäisy ja käytettävyys. Siihen on mahdollista yhdistää pimeätähtäin ja esimerkiksi lasertähtäin.

- Kevyt kertasinko on jokaisen taistelijan perusase, jonka suorituskyky on erinomainen kevyesti panssaroituja maaleja vastaan. Ase on helppokäyttöinen, varmatoiminen ja Suomen olosuhteisiin hyvin soveltuva. Se on myös yhteensopiva taistelijan varustuksen ja uusien pimeätoimintavälineiden kanssa. Tämä on merkittävä panssarintorjuntakykyä täydentävä lisähankinta, kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 58 miljoonaa euroa ja se rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin.

Hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on 10 henkilötyövuotta Nammo Lapuan Vihtavuoren tehtaalla.

Toimitukset alkavat vuonna 2023.

Lisätietoa kertasingosta löytyy Puolustusvoimien kalustokuvastosta.

Lisätietoja antavat puolustusministeriössä hallitusneuvos Iikka Marttila, p. 0295 140 038, ja Maavoimien esikunnassa jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä, p. 0299 800 (Puolustusvoimien vaihde).


 
Sivun alkuun