Selvitys: Suomessa pulaa pitkäjänteisestä omistajuudesta
Pankkien merkittävän omistajaroolin poistuminen on jättänyt jälkeensä valtatyhjiön suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Yleisen riskipääoman vähyyden ohella Suomen yrityssektoria vaivaa erityisesti aktiivisten ja pitkän aikavälin kehittämisestä kiinnostuneiden ankkuriomistajien vähyys. Ongelmaa voitaisiin lieventää vahvistamalla yrityksen toimintaan aktiivisesti osallistuvien omistajien ja toimivan johdon asemaa sekä rohkaisemalla pääomarahastojen osallistumista yritysten kehittämiseen.
Tämä on yksi keskeisistä johtopäätöksistä talousneuvostolle tilatussa, dosentti Ulf Jakobssonin ja professori Timo Korkeamäen laatimassa raportissa. Raportissa tarkastellaan yritysten omistamista ja omistajaohjausta Suomessa erityisesti suurten yritysten näkökulmasta.
Suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä toteutettu selvitys käsittelee muun muassa ulkomaalaiseen ja institutionaaliseen omistamiseen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä sekä omistusrakenteen vaikutuksia yritysten investointeihin ja uudistumiseen. Ankkuriomistajuuden vähentymisen taustalla on mm. äänivallaltaan erilaisten osakesarjojen suosion lasku sekä puhtaaseen sijoittajaintressiin perustuvan institutionaalisen omistamisen kasvu, jota edustavat mm. kotimaiset ja ulkomaiset eläkerahastot.
Raportin mukaan Suomen investointi-ilmapiiriä tulisi parantaa sekä suomalaisten että ulkomaalaisten investoijien silmissä. Suomen osakemarkkinoista tulisi tehdä nykyistä houkuttelevammat sekä yrityksille että sijoittajille. Tähän voidaan vaikuttaa mm. vero- ja eläkejärjestelmän kautta. Valtiollisen ja osuustoiminnallisen omistamisen osuus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen korkea ja sitä tulisi pyrkiä asteittain alentamaan, jotta talouden uudistumiskyky turvataan entistä dynaamisemmassa toimintaympäristössä.
Raportti ”Omistus, omistajaohjaus ja määräysvalta suurissa suomalaisyrityksissä” julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi.
Lisätietoja: dosentti Ulf Jakobsson, Institutet för Näringslivsforskning (IFN), p. +46705644617,
ulf.jakobsson@jakab.se, professori Timo Korkeamäki, Hanken, p. 040 352 1308 ja talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 189