Hyppää sisältöön

Suomen arktisen politiikan uutta suuntaa rakennetaan Tromssan tapaamisissa

Ulkoasiainministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.1.2023 16.06
Uutinen

Arktinen alue ajautui murrokseen Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa ja myös Suomen arktinen politiikka on ennen kokemattomassa tilanteessa. Osana uuden politiikan rakentamista Suomi järjestää 31. tammikuuta tapahtuman "Changes in the Arctic – how do they affect Finland’s Arctic policy?" osana Arctic Frontiers -konferenssia Tromssassa, Norjassa.

Tapahtuman avaava valtiosihteeri Henrik Haapajärvi alleviivaa arktisen politiikan suurta merkitystä Suomelle:
 
”Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaa vastaan on laaja ja pitkäkestoinen vaikutus Suomen turvallisuusympäristöön myös arktisella, joka on pyritty pitämään jännitteistä mahdollisimman vapaana alueena. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus, kestävä kehitys ja alkuperäiskansojen asema ovat Suomen arktisen politiikan painopisteitä myös jatkossa.”
 
Tapahtuman voi katsoa suorana ja tallenteena Arctic Frontiers –konferenssin sivuilla.
 
Valtiosihteeri Haapajärvi ja valtiosihteeri Johanna Sumuvuori tapaavat konferenssin yhteydessä arktisen alueen maiden hallintojen edustajia sekä osallistuvat pyöreän pöydän keskusteluun arktisen alueen tutkijoiden kanssa.
 
30. tammikuuta Tromssassa järjestetään Arktisen neuvottelukunnan kokous, jonka aiheena on suomalais-norjalainen arktinen yhteistyö uudessa tilanteessa.
 
Suomen arktista politiikkaa koordinoi valtioneuvoston kanslia. Se on asettanut työtä varten arktisten vastuuvirkamiesten työryhmän ja arktisen neuvottelukunnan, joka kokoaa yhteen keskeisiä suomalaisia arktisia toimijoita.
 
Arctic Frontiers järjestetään tänä vuonna 30.1.–2.2.2023. Konferenssi on maailman toiseksi suurin vuotuinen arktinen tapahtuma.

Lisätiedot: erityisasiantuntija, arktisen neuvottelukunnan pääsihteeri Nina Brander, p. 0295 160 347, valtioneuvoston kanslia