Suomen Etyj-puheenjohtajuus korostaa ilmastoturvallisuutta ja kestävää kehitystä niin puheissa kuin teoissa
Suomi nostaa Etyj-puheenjohtajakaudellaan esiin ilmastoturvallisuutta ja kestävän kehityksen merkitystä kansainvälisessä diplomatiassa.

Etyj-puheenjohtajuussihteeristön apulaispäällikkö Toni Sandellin mukaan ympäristön merkitys turvallisuudelle huomioitiin jo järjestön pohjana olevassa Helsingin päätösasiakirjassa vuonna 1975.
Tänä päivänä ilmastonmuutos vaikuttaa konfliktien dynamiikkaan ja poliittiseen vakauteen lisäämällä haavoittuvaisuuksia ja riskejä. Ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät uhat kytkeytyvät esimerkiksi resurssien niukkuuteen, muuttoliikkeisiin ja yhteiskunnalliseen epävakauteen.
”Panostamme Etyj-puheenjohtajuuskaudella ilmastoturvallisuuteen. Tämä luo edellytyksiä keskustelulle planetaarisesta kolmoiskriisistä eli ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen vaikutuksista turvallisuuteen. Etyjillä on ainutlaatuinen, YK:ta täydentävä rooli saattaa yhteen jäsenmaita keskustelemaan yhteisistä haasteista ja mahdollisista ratkaisuista”, Sandell toteaa.
Tärkeät ja ajankohtaiset teemat ovat puheenjohtajuuskaudella esillä monin tavoin. Ulkoministeri Elina Valtonen on nimittänyt ilmastoturvallisuuserityisedustajakseen Kerstin Stendahlin ympäristöministeriöstä. Lisäksi Suomi järjestää ilmastoturvallisuuskonferenssin Helsingissä 11. kesäkuuta.
Kestävä kehitys toteutuu teoissa
Suomi tekee Etyj-puheenjohtajuuskaudellaan yhteistyötä WWF Suomen kanssa. Ulkoministeriö ja WWF Suomi julkaisivat helmikuussa päivitetyt vastuullisten kokousten ohjeet. Periaatteet sisältävät ympäristövastuun lisäksi sosiaalisen vastuun tavoitteet.
Vastuulliset käytännöt näkyvät erityisesti tapahtumapaikan valinnassa, tarjoiluissa, hankinnoissa ja oheisohjelmien suunnittelussa.
“Olemme tehneet ulkoministeriön kanssa pitkään yhteistyötä ilmastoon ja luontoon liittyvissä kysymyksissä. Uusitut ohjeet ovat hyvä esimerkki siitä, miten kansainvälisissä kokouksissa voidaan huomioida vastuullisuus monella tasolla ja osoittaa Suomen sitoutuminen ilmastokriisin torjumiseen”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Jari Luukkonen.
Ulkoministeriön konferenssivalmentaja Annariina Kukkonen uskoo, että kertomalla Suomen toimista tilaisuuksiin osallistuville vieraille hyvät käytänteet lisääntyvät myös muualla.
”Olemme noudattaneet vastuullisia kokousohjeita jo vuodesta 2017 lähtien. Päivitetty ohjeistus tuo meille lisää konkreettisia keinoja siihen, miten voimme minimoida tapahtumien vaikutukset ympäristöön. Ne voivat toimia ohjenuorana myös tuleville Etyj-puheenjohtajille”, Kukkonen summaa.