Klimatsäkerhet och hållbar utveckling framhålls i både ord och handling under Finlands OSSE-ordförandeskap
Under sitt ordförandeskap i OSSE lyfter Finland fram klimatsäkerheten och betydelsen av hållbar utveckling i den internationella diplomatin.

Enligt Toni Sandell, som är biträdande chef för sekretariatet för Finlands ordförandeskap i OSSE, beaktades miljöns betydelse för säkerheten redan i Helsingforsslutakten från 1975, som utgör grunden för organisationen.
I dag påverkar klimatförändringarna dynamiken hos konflikter och den politiska stabiliteten i och med att de ökar sårbarheten och riskerna. De hot som hänför sig till miljön och klimatförändringarna har bland annat att göra med knappa resurser, migration och samhällelig instabilitet.
”Under OSSE-ordförandeskapet satsar vi på klimatsäkerhet. Detta skapar förutsättningar för diskussion om den trefaldiga planetära krisen, med andra ord om hur klimatförändringar, föroreningar och förlust av biologisk mångfald inverkar på säkerheten. OSSE har en unik roll som komplement till FN när det gäller att föra samman medlemsländerna för att diskutera gemensamma utmaningar och möjliga lösningar”, konstaterar Sandell.
Dessa viktiga och aktuella teman får mycket synlighet under ordförandeskapet. Utrikesminister Elina Valtonen har utsett Kerstin Stendahl från miljöministeriet till sin särskilda representant för klimatsäkerhet. Dessutom ordnar Finland en klimatsäkerhetskonferens i Helsingfors den 11 juni.
Hållbar utveckling uppnås genom handling
Under sitt ordförandeskap i OSSE samarbetar Finland med WWF Finland. Utrikesministeriet och WWF Finland publicerade i februari uppdaterade anvisningar om hållbara möten. Principerna tar hänsyn förutom till miljöansvar också till socialt ansvar.
Hållbarheten beaktas i synnerhet i valet av plats, serveringen, upphandlingen och planeringen av kringprogram.
”Vi har länge samarbetat med utrikesministeriet i frågor som gäller klimat och natur. De uppdaterade anvisningarna är ett bra exempel på hur man vid internationella möten kan ta hänsyn till hållbarheten på många nivåer och visa Finlands engagemang för bekämpningen av klimatkrisen”, säger WWF Finlands generalsekreterare Jari Luukkonen.
Annariina Kukkonen, konferenssamordnare vid utrikesministeriet, tror att man genom att berätta om Finlands förfaranden för deltagarna kan hjälpa till att sprida god praxis också annanstans.
”Vi har följt anvisningar om hållbara möten ända sedan 2017. De uppdaterade anvisningarna ger oss ytterligare konkreta metoder för att minimera konsekvenserna för miljön. De kan också fungera som ett rättesnöre för de kommande ordförandena i OSSE”, sammanfattar Kukkonen.