Hyppää sisältöön

Suomen ja Tšekin pääministerit puhuivat digitalisaatiosta, uusista teknologioista ja perhepolitiikasta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.12.2018 23.45 | Julkaistu suomeksi 17.12.2018 klo 15.14
Tiedote 615/2018

Talouden digitalisaatio on otettava nykyistä paremmin huomioon, kun pyritään poistamaan kaupan esteitä EU:n markkina-alueella eli sisämarkkinoilla. Näin totesivat pääministeri Juha Sipilä ja Tšekin pääministeri Andrej Babiš tavatessaan Prahassa.

”Digitalisaatio on yhä suurempi osa jokapäiväistä elämäämme ja entistä merkittävämpi avain talouskasvuun. Tämä pitää huomioida, kun kehitämme sisämarkkinoita. Suomi aikoo ajaa tätä vahvasti eteenpäin toimiessaan EU:n puheenjohtajamaana ensi heinäkuusta alkaen”, pääministeri Sipilä sanoi.

Toinen keskeinen teema Suomen puheenjohtajakaudella tulee olemaan ilmastonmuutoksen hillintä.

”Päästöjen vähentämisen lisäksi, meidän pitää ottaa käyttöön uusia teknologioita kuten hiilenkaappaus. Esimerkiksi ilmasta voidaan ottaa talteen hiilidioksidia ja valmistaa siitä kaupallisia tuotteita. Lisäksi hiilinielukauppa pitäisi ottaa mukaan päästökauppajärjestelmään. Tässä suomalaiset ja tšekkiläiset yliopistot ja yritykset voisivat tehdä yhteistyötä”, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministerit kävivät pitkän keskustelun myös suomalaisesta koulujärjestelmästä ja etenkin maksuttomasta kouluruokailusta Suomessa. Myös muut Suomen perhepoliittiset ratkaisut kuten lapsilisät kiinnostivat kovasti pääministeri Babišia.

Keskusteluissa oli lisäksi esillä myös puolustusyhteistyö, muuttoliike ja käynnissä olevat neuvottelut EU:n seuraavasta, monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Kuvia

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia