Hyppää sisältöön

Suomen uusi edustusto avautunut Senegalissa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 8.6.2022 15.42 | Julkaistu suomeksi 8.6.2022 klo 16.00
Uutinen

Suomi on avannut ensimmäisen suurlähetystönsä ranskankielisessä Länsi-Afrikassa. Lähetystössä työnsä aloittaneet suurlähettiläs Anu Saxén ja hallintovastaava Maija-Liisa Vähäkuopus kertovat, miksi edustusto avattiin juuri Dakariin ja miten edustusto perustetaan.

Kuvassa on Dakar kuvattuna ilmasta.
Senegal on merkittävä toimija alueellisesti ja kansainvälisestikin. Senegalin pääkaupunki Dakar on Länsi-Afrikan diplomaattinen keskus. Kuva: Anu Saxén

Miksi edustuston paikaksi valikoitui Senegalin pääkaupunki Dakar, suurlähettiläs Anu Saxén?

Ulkoministeriö on jo pitkään tutkinut mahdollisuuksia edustuston avaamiseksi Länsi-Afrikkaan. Uuden suurlähetystön avaaminen Afrikkaan mainitaan myös hallitusohjelmassa. Maaliskuussa 2021 hyväksytyn Afrikka-strategian linjausten mukaisesti Suomen tavoitteena on valtiosuhteiden monipuolistaminen ja syventäminen Afrikan maiden kanssa.

Senegal on merkittävä toimija alueellisesti ja kansainvälisestikin. Senegalin pääkaupunki Dakar on Länsi-Afrikan diplomaattinen keskus. Maa on tärkeä kumppani EU:lle, ja Dakarin suurlähetystön avaaminen sopii Suomen ulkopolitiikan kokonaiskuvaan.

Suomella ei ole yhtään suurlähetystöä ranskankielisessä Länsi-Afrikassa. Dakariin avattavasta suurlähetystöstä käsin seuraamme myös laajemmin Länsi-Afrikan tilannetta. Sahelin alueen epä­va­kaus, erityisesti Senegalin itänaapurin Malin tilanne, vaikuttaa koko Euroopan turvallisuus­tilan­tee­seen – myös Suomen.

Muun muassa koronakriisi on osoittanut, että lähetystöjä tarvitaan entistä enemmän. Ne auttavat Suomen kansalaisia ja yrityksiämme sekä tuottavat tietoa ja näkemyksiä päätöksentekijöille. Koronan jälleen­rakennuksessa ulkoasiainhallinnon ja edustustoverkon rooli korostuu viennin ja kansainvälistymisen edistämisessä.

Mitä Suomi alkaa Dakarissa nyt tehdä, mitkä ovat edustuston keskeiset tavoitteet?

Senegal on monille suomalaisille toimijoille tuttu maa. Toimintaa ja yhteistyötä on siellä ollut niin suomalaisilla kansalaisjärjestöillä ja yrityksillä kuin kulttuurialan toimijoillakin. Uuden suurlähetystön tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Senegalin suhteita eri aloilla sekä tarjota tietoa maan ja sen lähialueen tilanteesta.

Hallitusohjelman ja Afrikka-strategian mukaisesti suurlähetystön tehtävänä on mm. edistää suomalaisten yritysten kauppaa ja kansainvälistymistä. Ranskankielisessä Länsi-Afrikassa on useita maailman nopeimmin kasvavia talouksia, joista tärkeimpiä ovat Norsunluurannikko ja Senegal. Senegalissa on monien YK- ja muiden kansainvälisten organisaatioiden alueelliset toimistot. Norsunluurannikolla pitää päämajaansa Afrikan kehityspankki.

Muuttoliikkeen näkökulmasta läntisen Afrikan merkitys on kasvanut. Alueen valtiot ovat merkittäviä muuttoliikkeen alkuperä- ja kauttakulkumaita, joista muuttoliikepainetta on kohdistunut viime aikoina erityisesti Kanariansaarille. Suomen uusi edustusto pystyy tarjoamaan arvokasta tietoa muuttoliiketilanteesta alueella Suomen viranomaisten tarpeisiin. Tässäkin teemassa teemme läheistä yhteistyötä EU:n kanssa.

Suomen lippu liehuu muiden lippujen joukossa.
Senegal on tärkeä kumppani EU:lle, ja Dakarin suurlähetystön avaaminen sopii Suomen ulkopolitiikan kokonaiskuvaan. Uuden suurlähetystön tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Senegalin suhteita eri aloilla sekä tarjota tietoa maan ja sen lähialueen tilanteesta. Kuva: Anu Saxén

Juuri nyt maailman katseet ovat Ukrainassa, mutta suurvallat ovat läsnä Afrikassakin. Uskotteko kireän tilanteen vaikuttavan työhön Dakarissa?

Senegalia pidetään hyvin vakaana ja turvallisena maana, mutta on mahdollista, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee vaikuttamaan elämään, maan vakauteen ja talouteen myös Senegalissa. Ja kyllä tämä tulee näkymään myös meidän työssämme. Täällä, kuten muuallakin maailmassa hinnat nousevat hurjaa vauhtia, muun muassa viljasta on pula. Heikentyvä ruokaturva ja kiihtyvä inflaatio voivat aiheuttaa levottomuuksia.

Mitä kaikkea edustuston avaamiseen käytännössä kuuluu?

Lähdimme tilanteesta, missä meillä ei ollut yksinkertaisesti mitään paikan päällä. Samalla kun hoidamme käytännön asettumista, meidän on välttämätöntä verkostoitua ja luoda suhteet paikallisiin viranomaisiin.

Toimimme väliaikaisissa tiloissa, joita pikkuhiljaa kalustamme ja varustamme. Olemme siis tehneet ihan käytännön hankintoja – toimistokalusteita, IT-laitteita, kahvikuppeja ja lautasia – jotta saamme meille toimivat tilat. Pala palalta rakennamme paitsi suhteita myös fyysistä infraa. Vaikka Dakar on yhtä isoa rakennustyömaata ja kaupunki kasvaa hurjaa vauhtia, ei täältä ole ihan helppoa löytää meille sopivia pysyviä tiloja.

Haasteita riittää ja yllätyksiä on tullut eteen varsin paljon. Välillä tuntuu, että menemme yhden askeleen eteenpäin ja kaksi taakse. Kyllä tästä hyvä tulee, mutta se edellyttää aikaa ja kärsivällisyyttä. On joka tapauksessa hienoa päästä rakentamaan Suomen ensimmäistä edustustoa Länsi-Afrikkaan.

Anu Saxén
”On hienoa päästä rakentamaan Suomen ensimmäistä edustustoa Länsi-Afrikkaan”, sanoo suurlähettiläs Anu Saxén. Kuva: Kyösti Sysiö.

Ovatko EU-delegaatio ja muut EU-maat olleet perustamisessa apuna?

EU-delegaatio ja vertaismaat ovat tarjonneet apuaan, mutta niistä lähes kaikki ovat olleet täällä jo melko pitkään. Siksi heiltä ovat uuden edustuston perustamiseen liittyvät asiat jo unohtuneet. Hiljattain suurlähetystön Dakarissa avannut Kreikka on auttanut useissa käytännön kysymyksissä.

Teemme monissa maissa hyvää yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa, mutta Dakarissa muilla Pohjoismailla ei ole suurlähetystöjä. Suomella ei myöskään ole Senegalissa kunniakonsulia, joten olemme lähteneet rakentamaan verkostoja ja toimintatapoja lähes nollatilanteesta.

Kuinka paljon henkilökuntaa edustustossa tulee olemaan?

Suunnitelmissa on neljä lähetettyä diplomaattia Suomesta: suurlähettiläs ja hänen sijaisensa sekä kaksi hallinnollista henkilöä, joista toinen vastaa konsulipalveluista ja toinen talous- ja yleishallinnosta. Lisäksi rekrytoimme paikallisesti kaksi assistenttia, kaksi autokuljettajaa ja jonkin verran avustavaa henkilöstöä.

Kattaako edustusto muita maita kuin Senegalin?

Dakarin suurlähetystö tulee kattamaan ensi vaiheessa Senegalin lisäksi Norsunluurannikon ja Gambian. Norsunluurannikolla toimii Afrikan kehityspankki.  Uskomme, että edustusto voi auttaa kartoittamaan pankin tarjoamia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Gambia on suosittu turistikohde, mikä voi aiheuttaa tarvetta kansalaispalveluille.

Mahdollisista muista sivuakkreditoinneista päätetään myöhemmin.