Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Suomesta Naton tarkkailijajäsen

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 5.7.2022 17.45
Uutinen

Nato-maat allekirjoittivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevat liittymispöytäkirjat Naton päämajassa Brysselissä tiistaina 5. heinäkuuta ja Suomesta sekä Ruotsista tuli Naton tarkkailijajäseniä. Seuraavaksi liittymispöytäkirjat tulee ratifioida jokaisessa jäsenmaassa ennen kuin Suomen ja Ruotsin jäsenyys astuu voimaan.

Suomen liittymispöytäkirja allekirjoitettiin sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä tänä aamuna 5.7.2022. Ulkoministeri Pekka Haavisto oli läsnä tilaisuudessa, kun Nato-maiden suurlähettiläät allekirjoittivat liittymispöytäkirjan. Tämän myötä Suomesta tuli virallisesti Naton tarkkailijajäsen.

Tarkkailijajäsenenä Suomi pääsee osallistumaan Naton kokouksiin ja Suomella on puheoikeus kokouksissa, mutta ei äänioikeutta. Tarkkailijajäsenenä Suomi ei ole vielä Naton Pohjois-Atlantin sopimuksen viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piirissä.

Ennen kuin Suomesta tulee Naton jäsen, pitää jäsenyys ensin ratifioida kaikissa Nato-jäsenmaissa. Jokaisella maalla on omat kansalliset käytäntönsä ratifioinnin käsittelyyn, mutta tyypillisesti jokaisen Nato-maan parlamentin tulee käsitellä ja hyväksyä Suomen liittymispöytäkirja. Kun jokainen Nato-maa on ratifioinut Suomen jäsenyyden, tulee Suomesta Naton jäsen. Ratifiointivaiheeseen voi kulua kuukausia.

 
Sivun alkuun