Hyppää sisältöön

Suomi aloittaa Etyjin puheenjohtajana

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 1.1.2025 9.00
Tiedote

Suomi aloittaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajana 1. tammikuuta 2025 alkaen. Puheenjohtajuuskaudellaan Suomi painottaa Etyjin periaatteita, tukea Ukrainalle sekä järjestön ja osallistujavaltioiden resilienssin vahvistamista.

Ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltioperiaate luovat perustan vakaalle yhteiskunnalle. Puheenjohtajamaana Suomi korostaa Etyjin periaatteita, joilla edistetään ihmisten mahdollisuuksia elää vapaina demokraattisissa oikeusvaltioissa. 

”Euroopassa on nyt ennennäkemätön tarve puolustaa yhteisesti sovittua turvallisuusjärjestystä. Helsingin päätösasiakirjan täyttäessä 50 vuotta Suomi painottaa johdonmukaisesti Helsingin vuoden 1975 päätösasiakirjan periaatteita. Kun Venäjä haastaa yhteisen turvallisuusjärjestyksemme perustoja, meidän muiden on puolustettava niitä ja seistävä lujasti niiden takana”, sanoo Etyjin uusi puheenjohtaja, ulkoministeri Elina Valtonen

Puheenjohtajana Suomi edistää keinoja Etyjin osallistujavaltioiden kriisinkestävyyden vahvistamiseksi. Edellisten puheenjohtajien tavoin Suomi pitää Ukrainan tukemisen Etyjin toiminnan ytimessä. Ukrainan alueellisen koskemattomuuden, suvereniteetin ja itsenäisyyden tukeminen ovat Etyjin toiminnan keskiössä.

Suomen tavoitteena on myös Etyjin toimintakyvyn vahvistaminen. Huolimatta järjestön jatkuvista haasteista Suomi korostaa Etyjin vahvistamisen merkitystä - sekä turvallisuuden edistäjänä maatasolla, että maiden välisen poliittisen vuoropuhelun foorumina.

"Toimimme rakentavana puheenjohtajana, kuunnellen tarkasti ja tehden tiivistä yhteistyötä kaikkien niiden valtioiden kanssa, jotka ovat sitoutuneet edistämään yhteistyöhön perustuvaa turvallisuutta Etyjin kautta", ministeri Valtonen sanoo.

Valtonen korostaa, että Etyjin kenttätyö Moldovassa ja Länsi-Balkanilla, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa, sekä sen kenttäoperaatioiden, että Etyjin sihteeristön ja instituutioiden henkilöstön kautta, on edelleen keskeistä yhteisten sitoumusten ja kokonaisvaltaisen turvallisuuskäsitteen toteuttamisessa.

Valtonen muistuttaa, että toimintakykyinen Etyj on osallistujavaltioiden yhteinen vastuu. Suomi aikoo Etyjin puheenjohtajana perustaa organisaation toiminnan tueksi Helsinki+50 -rahaston yhdessä kiinnostuneiden osallistujavaltioiden ja sihteeristön kanssa. 

”Rahaston tarkoituksena on tehostaa vapaaehtoisrahoituksen kanavoimista ja käyttöä Etyjin periaatteiden mukaiseen työhön sekä tiivistää tuen antajien ja saajien välistä vuorovaikutusta. Rahaston avulla vahvistetaan myös kansalaisyhteiskuntaa”, ministeri Valtonen kertoo.

Yhteistyön vahvistaminen kriisinhallinnassa ja kriiseistä toipumisessa ovat keskeisessä asemassa Suomen puheenjohtajakaudella. Koska uhat ja riskit ovat suurelta osin rajat ylittäviä, kykyä vastata kriiseihin ja toipua niistä rakennetaan yhteistyöllä eri yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa - niin viranomaisten kesken kuin yhteistoiminnassa esimerkiksi paikallistoimijoiden ja yksityissektorin kanssa. Puheenjohtaja on valmis toimimaan ja vastaamaan mahdollisiin jännitteisiin Etyjin alueella.

Suomi vahvistaa myös yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa luodakseen kaikille osallistavamman yhteiskunnan, muun muassa lisäämällä naisten ja nuorten osallistamista rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa.

”Suomi painottaa puheenjohtajuuskaudellaan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vapaan kansalaisyhteiskunnan toimintaa. Suomi korostaa myös tarvetta parantaa nuorten ja vammaisten henkilöiden parempia mahdollisuuksia osallistua Etyjin toimintaan”, toteaa Valtonen.

Suomen puheenjohtajuuskauden painopisteet ja tavoitteet on esitelty Suomen puheenjohtajuuskauden 2025 ohjelmassa. Sen läpileikkaava teema on resilienssi. Puheenjohtajuusohjelma rakentuu kolmelle ohjaavalle periaatteelle, joita ovat:

  1.  Etyjin periaatteiden ja sitoumusten kunnioittaminen,
  2.  nykypäivän haasteisiin vastaaminen, ja
  3.  Etyjin vahvistaminen tulevaisuuden varalle.

Lisätietoja

  • Toni Sandell, Suomen Etyj-puheenjohtajuussihteeristön apulaispäällikkö, puh. 0295 350 432
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
  • Seuraa Suomen Etyj-puheenjohtajuutta X-kanavilla: @elinavaltonen, @Finland_OSCE, @Ulkoministerio
  • Etyj-puheenjohtajuussivu