Suomi auttaa Myanmarista paenneita rohingyoja Punaisen Ristin kautta
Tiedote 164/2017
25.9.2017
Suomi tukee Punaisen Ristin humanitaarista avustustyötä Bangladeshissa Myanmarin rajalla 380 000 eurolla. Myanmarin Rakhinen alueelta on levottomuuksien vuoksi kuukaudessa paennut yli 420 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä Bangladeshin puolelle.
Suuri osa paenneista on naisia ja lapsia. He elävät nyt hyvin vaikeissa oloissa ja tarvitsevat kipeästi ruokaa, puhdasta vettä, suojaa, perustarvikkeita ja terveyspalveluita.
”Pakoon ajetut ihmiset tarvitsevat pikaisesti etenkin lääkinnällistä apua, jotta heidän tilanteensa ei pahene entisestään. Monet ovat joutuneet vaeltamaan pitkiä matkoja vaikeissa oloissa. SPR:n sairaala tulee todelliseen tarpeeseen. Samalla täytyy kiinnittää enemmän huomiota alueen ihmisoikeuskysymyksiin, jotta tämä tilanne ei toistuisi”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.
Väkivallalla Rakhinen alueella on pitkä historia. Jännite purkautui konfliktiksi vuonna 2012 ja kiihtyi uudelleen lokakuussa 2016. Elokuun 25. päivänä tapahtuneen aseellisen yhteenoton jälkeen sadat tuhannet ihmiset ovat etsineet turvaa rajan toiselta puolelta Bangladeshista.
YK on arvioinut, että Rakhinessa on käynnissä etninen puhdistus ja YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut Myanmaria lopettamaan sotilastoimet rohingyoja vastaan.
Punaisen Ristin kansainvälinen liitto (IFRC) on tehnyt hätäapuvetoomuksen pakolaisten auttamiseksi. Suomen tuki kanavoidaan Suomen Punaisen Ristin kautta, joka lähettää sairaalan ja avustustyöntekijöitä Bangladeshiin yhdessä Norjan Punaisen Ristin kanssa. Punaisen Ristin liike pystyy nopeasti ja tehokkaasti toimimaan alueella hyvin kehittyneen kansainvälisen yhteistyöverkoston ja asiantuntemuksensa avulla. Bangladeshin Punainen Puolikuu on yhdessä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa avustanut joulukuusta 2016 alkaen alueelle paenneita ihmisiä.
Lisähaasteen avustustyölle tuottaa se, että Bangladesh kieltäytyy kutsumasta tulijoita pakolaisiksi. Maa luokittelee rohingyat ilman laillisia asiakirjoja matkustaviksi Myanmarin kansalaisiksi. Myanmarissa rohingyoja pidetään laittomina siirtolaisina, eikä heillä ole kansalaisoikeuksia.
Lisätietoja: humanitaarisen avun yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos, puh. 0295 351 234.
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]