Hyppää sisältöön

Suomi kotiutti kaksi lasta ja äidin Syyriasta

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 16.7.2021 16.41 | Julkaistu suomeksi 16.7.2021 klo 16.50
Tiedote

Ulkoministeriö kotiutti perjantaina 16.7.2021 kaksi suomalaista lasta ja heidän äitinsä Rojin leiriltä Koillis-Syyriasta. Kaikki kolme ovat Suomen kansalaisia. Lapset ovat alle kouluikäisiä. He ovat nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä.

Suomen viranomaisilla on perustuslain mukainen velvoite turvata leireillä pidettyjen suomalaislasten perusoikeudet, mikäli se on mahdollista. Koillis-Syyrian leireillä pidettyjen lasten perusoikeudet voidaan turvata vain kotiuttamalla heidät Suomeen.

Lasten mukana on kotiutettu myös heidän äitinsä. Vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista. Kaikessa viranomaistoiminnassa on ensisijaisesti otettu huomioon lapsen etu.

Syyrian leireillä pidetään edelleen noin kymmenkuntaa suomalaislasta ja muutamaa äitiä. EU-kansalaisia on leireillä noin 600 lasta ja 300 naista. Yhteensä leireillä on lähes 62 000 ihmistä: al-Holissa noin 59 000 ja pienemmällä Rojin leirillä noin 2700.

Koillis-Syyrian leirit muodostavat edelleen vakavan, pitkän aikavälin turvallisuusriskin. Mitä kauemmin lapset ovat leireillä, ilman suojaa ja opetusta, sitä vaikeammaksi väkivaltaisen ääriajattelun ja radikalisaation torjunta käy.

Ulkoministeriö pyrkii kotiuttamaan loputkin leireillä pidetyt suomalaiset lapset heti kun se on mahdollista.

Lisätietoja: Ulkoministeriön viestintäpäivystys, puh. 040 551 6571.