Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Suomi Libanonin tukena Beirutin räjähdyksen jälkeen

Ulkoministeriö 6.8.2020 19.00
Uutinen

Suomi tukee 6.8.2020 tehdyllä tuoreella päätöksellä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) operaatiota Libanonissa miljoonalla eurolla. Operaatio kohdistuu mm. veteen, terveyteen ja ruokaturvaan. Operaation kautta tuetaan mm. paikallisia sairaaloita Beirutissa materiaaliavulla.

Suomi on koronaepidemian alussa aiemmin tänä vuonna tukenut Suomen Punaisen Ristin kautta myös Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton (IFRC) operaatiota Libanonissa. 

”Pääkaupunki Beirutia ja koko maata kohdannut inhimillinen hätä ja materiaalinen hävitys ovat valtavia. Suomi on mukana tukemassa Libanonia tässä tilanteessa yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Libanon on Suomelle myös läheinen maa pitkäaikaisen kriisinhallintaosallistumisemme sekä EU:n eteläisen naapuruston kautta”, painottaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

”Räjähdys oli järkyttävä. Ulkoministeriön humanitaarisen avun kautta olemme mukana laajassa kansainvälisessä rintamassa tukemassa Libanonia. Humanitaarinen apu ei ratkaise Libanonin monia ongelmia, mutta se pelastaa ihmishenkiä, luo edellytykset elämän jatkumiseen ja tilanteen palautumiseen normaaliksi”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Räjähdyksen jälkeen arviolta 300 000 beirutilaista on jäänyt kodittomaksi, ja kaupunki ja sen infrastruktuuri ovat kärsineet pahoja tuhoja. Beirutin räjähdyksen lisäksi Libanonia on ravistellut pitkään jatkunut poliittinen ja taloudellinen kriisi, jota koronapandemia on vain syventänyt. Myös naapurimaiden kriisit ja konfliktit ja erityisesti Syyrian sodan humanitaariset vaikutukset koskettavat suoraan Libanonia. Maassa arvioidaan olevan noin 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista. Suomi on tukenut Libanonin kantokykyä YK:n sekä muiden kansainvälisten järjestöjen kautta vuosittain.

Suomi on tukenut Libanonia pitkäjänteisesti kriisinhallinnan keinoin. Suomi osallistuu YK:n UNIFIL-operaatioon noin 200 sotilaalla ja tarjoaa tukea myös siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden kautta. UNIFIL tukee omalta osaltaan Libanonia räjähdyksen jälkihoidossa.

Suomi lähettää lisäksi sisäministeriön ja Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta asiantuntija- ja materiaaliapua Beirutiin räjähdysonnettomuuden takia. Libanon on pyytänyt kansainvälistä apua tilanteen hoitamiseen EU:n pelastuspalvelumekanismilta, johon Suomi kuuluu.

Suomi lähettää Beirutiin kansainväliseen pelastustoimintaan koulutetun Finn Rescue - Technical Assistance and Support Teamin (TAST). Tiimin tehtäviin alueella kuuluu muun muassa kansainvälistä apua koordinoivan tiimin tukeminen. Materiaaliapuna Suomi lähettää muun muassa lääkintä- ja hygieniatarvikkeita. Libanonin viranomaiset ovat pyytäneet materiaaliapua EU-mailta, koska räjähdysonnettomuuden vahingot ovat mittavat.

 

 

Palaa sivun alkuun