Hyppää sisältöön

Suomi nostaa tasa-arvokysymykset esiin kansainvälisellä tasa-arvopalkinnolla

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 8.3.2017 10.45 | Julkaistu suomeksi 10.3.2017 klo 15.47
Tiedote 100/2017

Suomen hallitus perustaa kansainvälisen tasa-arvon edistämiseksi, tasa-arvokeskustelun tukemiseksi ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, International Gender Equality Prize. Palkinnon julkisti pääministeri Juha Sipilä Suuressa tasa-arvon juhlassa kansainvälisenä naisten päivänä Tampereella.

”Suomi on jo yli sadan vuoden ajan ollut tasa-arvoasioiden tienavaaja. Annoimme ensimmäisenä valtiona maailmassa täydet poliittiset oikeudet naisille. On luonnollista, että juuri Suomi perustaa ensimmäisenä maana maailmassa kansainvälisen palkinnon, joka myönnetään merkittävälle tasa-arvon rakentajalle ja puolustajalle”, pääministeri Sipilä sanoi Tampere-talossa.

Tasa-arvopalkinnon tarkoitus on edistää tasa-arvokeskustelua globaalissa kontekstissa. Palkinnon voi saada henkilö tai toimija, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkintoon kuuluu rahapalkinto, jota palkittava ei kuitenkaan saa omaan käyttöönsä vaan hän nimeää palkintorahan saajaksi käytännön avustuskohteen, jolla vahvistetaan naisten asemaa. Palkinto jaetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Joka toinen vuosi myönnettävän palkinnon on perustanut Suomen hallitus 100-vuotisjuhlavuoden päätöksenä. Ensimmäisen kerran se luovutetaan syksyllä 2017. Palkintosumma on tänä vuonna suuruudeltaan 150 000 euroa, ja se rahoitetaan kehitysyhteistyömäärärahoista. Palkinnon saajaa ehdottaa valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Yleisöllä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on mahdollisuus jättää palkintolautakunnan harkinnan pohjaksi ehdotuksia palkinnon saajasta. Osoite ehdotusten jättämiseksi avataan Minna Canthin päivänä 19.3.2017.

”Sukupuolten tasa-arvo on meille suomalaisille keskeinen arvo. Sen merkitys on ollut oleellinen satavuotiaan Suomen ja koko yhteiskuntamme rakentamisessa. Tasa-arvokeskustelulle on maailmassa suuri tarve, myös läntisessä maailmassamme. Naisten ja tyttöjen aseman edistäminen on keskeinen teema myös Suomen kehityspolitiikassa”, Sipilä totesi.

Lisätietoja:
pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867, anna-kaisa.heikkinen(at)vnk.fi
Palkinto: palkintolautakunnan puheenjohtaja, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, p. 040 5511 551, paulina.ahokas(at)tampere-talo.fi
Tasa-arvokysymykset: STM:n tasa-arvoyksikön johtaja Tanja Auvinen, p. 0295 163715, tanja.auvinen(at)stm.fi
Suomen maakuva: ulkoasianministeriön maakuvayksikön päällikkö, Petra Theman, p. 0295 351 558, petra.theman(at)formin.fi
Tampereen kaupunki: Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, p. 0400 780 866

Pääministerin video tasa-arvopalkinnon perustamisesta
Pääministerin puhe
Taustaa tasa-arvopalkinnosta
Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon logo
Suomalaisen tasa-arvon historiaa - STM
Tampereen tasa-arvojuhlan videotallenne
Keskustelua palkinnosta Twitterissä #IGEP