Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Suomi osallistuu Naton CMX15-kriisinhallintaharjoitukseen

Ulkoasiainministeriö 3.3.2015 13.21
Tiedote 69/2015

Suomi osallistuu kumppanimaana 4.-10. maaliskuuta Naton CMX15-kriisinhallintaharjoitukseen (Crisis Management Exercise 2015). CMX on Naton säännöllinen päätöksenteko- ja konsultaatioharjoitus, joka on kumppanimaille avoin nyt kuudetta kertaa. Suomi osallistui myös viiteen aiempaan kumppanimaille avoimeen harjoitukseen, jotka järjestettiin vuosina 2005, 2008, 2010, 2011 ja 2012.

Tänä vuonna harjoitukseen osallistuvat Naton jäsenmaiden lisäksi kumppanimaista Suomi, Ruotsi, Australia, Japani ja Ukraina. Harjoitukseen osallistuu Naton päämajan ja strategisen tason sotilasesikuntien lisäksi osallistuvien maiden pääkaupunkien ja Nato-edustustojen siviili- ja sotilashenkilökuntaa. Suomesta harjoitukseen osallistuvat ulkoministeriö ja Suomen Nato-edustusto Brysselissä, puolustusministeriö, pääesikunta, valtioneuvoston kanslia ja tarpeen mukaan muut viranomaiset. CMX-harjoituksiin ei osallistu oikeita joukkoja eikä niihin kuulu pelastus- tai muuta toimintaa kentällä.

Harjoituksen kuvitteellisessa tilanteessa kahden etäällä Naton alueesta sijaitsevan kuvitteellisen valtion välille kehittyy kriisi, jolla on humanitaarisia sekä merelliseen turvallisuuteen liittyviä ulottuvuuksia. Harjoitus keskittyy Naton toimintaan tämän kehittyvän kansainvälisen kriisin alkuvaiheissa. Suomen tarkoituksena on harjoitella kumppaneiden osallistumista Naton kriisinhallinnan suunnitteluun sekä kansallisia toiminta- ja päätöksentekomekanismeja.

Lisätietoja: Juha Mustonen, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, ulkoministeriön poliittinen osasto, puh. 0295 350 711 ja Naton mediakeskus, puh. +32 2 707 5041.

Palaa sivun alkuun