Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Finland deltar i Natos krishanteringsövning CMX15

Utrikesministeriet 3.3.2015 13.21
Pressmeddelande 69/2015

Den 4-10 mars deltar Finland som partnerland i Natos krishanteringsövning CMX15 (Crisis Management Exercise 2015). CMX är Natos regelbundna övning i beslutsfattande och konsultation, som nu för sjätte gången är öppen för partnerländerna. Finland har deltagit i de fem tidigare övningarna som var öppna för partnerländer 2005, 2008, 2010, 2011 och 2012.

I år deltar förutom Natos medlemsstater också partnerländerna Finland, Sverige, Australien, Japan och Ukraina. I övningen deltar Natos högkvarter och strategiska militära staber samt civil och militär personal från de deltagande ländernas huvudstäder och Natorepresentationer. Från Finland deltar utrikesministeriet och Finlands Natorepresentation i Bryssel, försvarsministeriet, huvudstaben, statsrådets kansli och vid behov andra myndigheter. I CMX-övningen deltar inte riktiga styrkor och till övningarna hör inte heller räddnings- eller annan verksamhet i fält.

I övningens fiktiva scenario uppstår det en kris mellan två långt från Natos område liggande fiktiva stater som har humanitära och havssäkerhetsrelaterade dimensioner. Övningen fokuseras på Natos verksamhet under inledningsskedet då en internationell kris uppstått. Finlands syfte är att träna partnerländernas delaktighet i planeringen av Natos krishantering samt nationella verksamhets- och beslutsfattningsmekanismer.

För mera information: Juha Mustonen, enheten för säkerhetspolitik och krishantering vid utrikesministeriets politiska avdelning, tfn 0295 350711 och Natos mediecentrum, tfn +32 2 707 5041. 

Palaa sivun alkuun