Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomi toimittaa lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2023 9.00
Tiedote

Suomi lahjoittaa Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua. Tasavallan presidentti päätti asiasta 19.1.2023 valtioneuvoston esityksestä. Tämä on kahdestoista puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle.

Lähetyksen sisältämien suorituskykyjen korvaamisen arvioidaan maksavan Suomelle yli 400 miljoonaa euroa. Kaikkien Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikepakettien korvattava arvo on viimeisimmän paketin myötä 590 miljoonaa euroa.

- Ukraina tarvitsee edelleen tukea puolustustaistelussaan. Nyt lähetettävä kokonaisuus puolustustarvikkeita on tähän asti päättämistämme selvästi suurin. Suomi toimittaa Ukrainaan raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita, sanoo puolustusministeri Mikko Savola

Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin. Lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

Ukrainan tukeminen on esillä myös perjantaina 20.1.2023 Saksan Ramsteinissa, jossa Suomen ja Ruotsin puolustusministereiden on määrä allekirjoittaa tukea koskeva aiejulistus (Statement of Intent).

Osa nyt Ukrainaan lähetettävästä Suomen antamasta puolustustarvikeavusta on mahdollista tiivistyvän kahdenvälisen Suomi-Ruotsi yhteistyön ansiosta: Tänään allekirjoitettavan aiejulistuksen mukaan Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaalia, ja Ruotsi ilmaisee valmiutensa tukea Suomea tarpeen mukaan. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat tarkastelevat ja tarvittaessa päivittävät tältä osin operatiivisia suunnitelmiaan.

Puolustushallinnot ovat selvittäneet Ukrainan tukemista sen tarvitsemalla puolustusmateriaalilla siten, ettei materiaalituki vaarantaisi Suomen tai Ruotsin kansallisen puolustuksen toteutusta. Yhteinen tuki Ukrainalle on osoitus Suomen ja Ruotsin syvästä keskinäisestä luottamuksesta ja jatkuvasti tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä.

Aiejulistus ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja.

Lisätietoa tukipaketista antaa ministeri Savolan erityisavustaja Miikka Pynnönen, puh. 0295 140 117 sekä aiejulistuksesta ylijohtaja Janne Kuusela, puh. 0295 140 300.

 
Sivun alkuun