Suomi tukee Ukrainassa ympäristöturvallisuutta kehitysyhteistyön määrärahoilla
Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien tuhojen vuoksi ympäristöturvallisuuden merkitys on entisestään korostunut. Ympäristöyhteistyö on yksi Suomen kehitysyhteistyön painopisteistä Ukrainassa ja yhteistyötä rahoitetaan ulkoministeriön hallinnoimista kehitysyhteistyön määrärahoista.
Hyökkäyssota on jo aiheuttanut laaja-alaista tuhoa ja vahinkoa ympäristölle, ja se voi johtaa ennennäkemättömään ympäristön pilaantumiseen ja ekosysteemien häiriintymiseen. Ympäristötuhot eivät rajoitu vain taistelukentille. Niiden vaikutukset tuntuvat jo nyt paitsi Ukrainan lähialueilla, myös globaalisti. Ympäristötuhot eivät katso valtioiden rajoja.
Tuki vastaa Ukrainan tarpeisiin ja tekee tunnetuksi suomalaista ympäristöosaamista
Ulkoministeriön hallinnoimien kehitysyhteistyömäärärahojen kautta Suomi tukee Ukrainassa hankkeita, joissa seurataan ympäristön tilaa, mitataan sodan aiheuttamia tuhoja sekä tuetaan ympäristölainsäädännön ja -hallinnon EU-lähentymistä ja ennakkovaroitusjärjestelmiä.
Yhteistyökumppaneina yhteistyössä ovat mm. Ilmatieteenlaitos, Säteilyturvakeskus ja Suomen ympäristökeskus sekä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki, Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö, YK:n ympäristöohjelma ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö.
Keskeisessä roolissa on niin suomalaisen viranomaisten kuin yritystenkin osaamisen hyödyntäminen sekä yhteistyö kansalaisyhteiskunnan kanssa. Hankkeiden myötä suomalainen ympäristöosaaminen saa lisänäkyvyyttä, mikä voi avata myös kaupallisia mahdollisuuksia suomalaiselle ympäristö-, vesi- ja sääteknologialle.
”Suomessa on vahvaa osaamista esimerkiksi puhtaan energian sekä rakennusjätteen ja vedenkäsittelyn saralla. Kannustan yrityksiämme osallistumaan Ukrainan jälleenrakennukseen, mitä tuemme erilaisin rahoitusinstrumentein. Näistä löytyy lisätietoa kansallisesta jälleenrakentamissuunnitelmastamme”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.
Ympäristöyhteistyö on osa Ukrainan rauhansuunnitelmaa
Ympäristöyhteistyön taustalla on Suomen ja Ukrainan ympäristöministeriöiden välillä maaliskuussa 2023 allekirjoitettu yhteistyöpöytäkirja ja Ukrainan oman rauhansuunnitelman painotus ympäristön välittömästä suojelusta ja sodan aiheuttamia ympäristötuhoja koskevan tiedon tuottamisen tärkeydestä.
Suomi isännöi Ukrainan pyynnöstä Ukrainan rauhanaloitteen ympäristöturvallisuutta koskevan kokouksen lauantaina 19. lokakuuta. Kokouksella edistettiin ympäristöturvallisuutta ja ympäristötuhoihin liittyvää vastuuvelvollisuutta.
Kokous käsitteli ympäristöturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä osana Ukrainan kymmenkohtaista rauhansuunnitelmaa. Suomi toimii Ukrainan rauhansuunnitelman ympäristöturvallisuutta koskevan alakohdan rinnakkaispuheenjohtajana yhdessä Saksan ja Bulgarian kanssa.
Suomen vahva panos ympäristösektorille pohjautuu pitkäaikaiseen kahdenväliseen yhteistyöhön. Suomen ja Ukrainan välille keväällä 2024 solmitun turvallisuusyhteistyösopimuksen mukaisesti Suomi ja Ukraina jatkavat jo vakiintunutta yhteistyötä ympäristöturvallisuuden alalla.
Ukraina on Suomen kehitysyhteistyön suurin kumppanimaa. Vuosien 2024–2028 kehitysyhteistyöbudjetti on 290 miljoonaa euroa.
Lisätietoja
- Suomen tuki Ukrainalle
- Venäjän hyökkäys Ukrainaan – Valtioneuvoston koontisivu
- Ukrainan jälleenrakentaminen: Suomen kansallisen suunnitelman 1. osa
- Suomen ja Ukrainan pääministerit korostavat kansainvälisen yhteisön velvollisuutta tukea Ukrainaa oikeudenmukaiseen rauhaan. Valtioneuvoston tiedote 18.10.2024.