Ulkoministeri Elina Valtosen puhe Gaza-ajankohtaiskeskustelussa eduskunnassa 22.5.

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2025 12.18
Tyyppi:Puhe

Arvoisa puhemies, 

Jokaisella ihmisellä on jakamaton ihmisarvo. YK:n ihmisoikeusjulistukseen on kirjattu, että jokaisella on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. 

Lähi-idässä jo 19 kuukautta jatkuneen sodan seurauksena tämä perustavanlaatuinen oikeus ei toteudu. Sota on aiheuttanut sanoinkuvaamatonta inhimillistä kärsimystä. 

58 panttivankia, joista ainakin 20 Israelin mukaan hengissä, on yhä terroristijärjestö Hamasin hallussa. Gazassa on näinä kuukausina menehtynyt yli 53 000 ihmistä, joista suurin osa on siviilejä ja yli 15 000 lapsia.

Israelin yli kaksi kuukautta kestäneen saarron seurauksena Gazan väestö  kärsii akuutista ruokaturvan puutteesta. 71 000 alle viisivuotiasta lasta on aliravitsemuksen vaarassa. Hätä on äärimmäinen.

Israel käynnisti sotatoimet Hamasin Israeliin 7. lokakuuta 2023 kohdistuneen hyökkäyksen seurauksena. Suomi on korostanut Israelin oikeutta puolustautua kansainvälisen oikeuden rajoissa. Suomi on tuominnut Hamasin terrori-iskut ja vaatinut panttivankien ehdotonta vapauttamista. 

Suomi ei hyväksy terroristista toimintaa. Hamasilla ei tule olla roolia Palestiinan tulevaisuuden rakentamisessa. Olemme mukana EU:n Hamasin vastaisissa pakotteissa ja ajamme EU:n ihmisoikeuspakotejärjestelmän laajentamista.

Arvoisa puhemies, 

Mikään paha ei oikeuta kansainvälisen oikeuden vastaisia, siviilien laajamittaista kärsimystä aiheuttavia toimia, kollektiivista rankaisemista.

Suomi on puhunut. Suomi on toiminut. 

Olemme lokakuusta 2023 lähtien toistuvasti vedonneet osapuoliin tulitauon, panttivankien välittömän vapauttamisen ja humanitaarisen avun esteettömän pääsyn puolesta. 

Suomi tukee kansainvälisten itsenäisten ja riippumattomien tuomioistuimien (mm. ICC, ICJ) työtä. Kansainvälinen tuomioistuin on määrännyt, että Israelin on tehtävä kaikki voitava estääkseen kansanmurhaan johtavat toimet Gazassa. Määräystä on noudatettava. 

Suomi vaatii Israelia kantamaan kansainvälisen oikeuden mukaisen vastuunsa ja takaamaan humanitaarisen avun pääsyn Gazaan. Vaadimme Israelia lopettamaan saarron välittömästi. Humanitaarista apua ei tule politisoida. Nälkä tai ihmisten hätä ei saa koskaan olla väline poliittisten tai sotilaallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Suomi vastustaa yrityksiä muuttaa Gazan kaistan väestöllistä tai alueellista rakennetta. Väestön pakkosiirto on sotarikos.

EU käynnisti tällä viikolla Israelin ja EU:n välisen assosiaatiosopimuksen arvioinnin ihmisoikeuksia koskevan pykälän osalta. Suomi antoi tälle tukensa. 

Vaadimme maanantaina julkaistussa kannanotossa yhdessä 21 muun valtion kanssa Israelia sallimaan avustuskuljetukset Gazaan täysimääräisesti.

EU on väkivallattomuuteen sitoutuneen palestiinalaishallinnon pitkäaikainen ja suurin rahallinen tukija. Yhteistyön ja tuen perustana on palestiinalaishallinnolta vaaditut reformit.

Suomi toimittaa humanitaarista apua Gazaan osana EU:ta ja kahdenvälisesti. Suomi tukee YK:n palestiinalaispakolaisten järjestöä UNRWA:a ja on peräänkuuluttanut järjestön toimintaedellytysten turvaamista. Suomi tukee palestiinalaisia myös kehitysyhteistyöllä. 

YK:n yleiskokouksessa Suomi on vuosikymmenten aikana johdonmukaisesti tukenut palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta ja tuominnut Israelin Länsirannalle rakentamat siirtokunnat. Olemme asettaneet EU-pakotteita Israelin väkivaltaisille siirtokuntalaisille.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaisesti tuemme kahden valtion mallia. Sen on täytettävä sekä israelilaisten että palestiinalaisten turvallisuustarpeet, turvattava Israelin olemassaolo ja toteutettava Palestiinan valtio- ja itsemääräämispyrkimykset.

Suomi tulee tunnustamaan Palestiinan valtion ajankohtana, jolloin se osana laajempaa kansainvälistä neuvottelupakettia tukee kestävää, kahden valtion malliin perustuvaa ratkaisua. Käymme aktiivisesti keskustelua kumppanimaidemme kanssa. 

Suomella on valmius osallistua Saudi-Arabian ja Ranskan konferenssiin kahden valtion mallin edistämisestä. 

Järjestäjien mukaan tavoitteena on edistää kahden valtion mallia, jonka ytimessä olisi valtioiden keskinäinen tunnustaminen, tuki Palestiinan hallinnolle ja valtiolle, uskottavat turvallisuustakuut sekä israelilaisille että palestiinalaisille, ja jälleenrakennustyöt.

Arvoisa puhemies, 

Suomi on aktiivisesti, johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti edellyttänyt kansainvälisen oikeuden kunnioittamista sekä ajanut kahden valtion mallia. Seisomme YK:n peruskirjan, ihmisoikeusjulistuksen ja kansainvälisen oikeuden takana. Kahden valtion malli on Lähi-idän rauhan ja vakauden tae, jonka puolesta jatkamme ponnisteluja.
 

Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka