Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Ulkoministeriö mukana SuomiAreenassa

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 9.7.2021 10.20
Uutinen

SuomiAreena järjestetään tänä vuonna hybridimuotoisena 12.–16.7. Ulkoministeriö on mukana SuomiAreenassa kahden tapahtuman voimin. Tiistaina 13.7. keskustellaan ilmastoloikasta ja siitä, kenen vastuulla ilmastonmuutoksen hillitseminen on. Keskiviikkona 14.7. järjestettävä pohjoismaisen yhteistyön nykytilaan pureutuva paneelikeskustelu on toteutettu yhteistyössä Pohjoismaisen ministerineuvoston kanssa.

Punainen SuomiAreena -ilmapallo, tummaa taustaa vasten.
Ulkoministeriön SuomiAreena -ohjelmissa keskustellaan tänä vuonna ilmastosta ja Pohjoismaiden välisestä yhteistyöstä.

Tiistai 13.7. klo 15.00–15.45 Ilmastoloikka – Kenen tulee harpata ja kuinka pitkälle? 

Koronapandemian aiheuttamasta maailman hetkellisestä hiljentymisestä huolimatta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jatkaa nousuaan ja ilmastonmuutos on edelleen koko sukupolvemme vakavin haaste.

Ilmastoloikkaa peilataan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden ja niiden implementoinnin valossa. Millä keinoin ilmastonmuutosta voidaan hidastaa ja voidaanko näitä tavoitteita vielä saavuttaa? Miten saada mukaan tarpeeksi merkityksellisiä toimijoita? Paneeli tarjoaa näkökulmia näihin kysymyksiin sekä kurkistuksen kansainvälisen ilmastopolitiikan areenoiden tilanteeseen.

Lisäksi paneelissa tarkastellaan erityisesti Suomen roolia ilmastonmuutoksen aiheuttamien globaalien haasteiden ratkaisemisessa. Näitä teemoja pohtimassa ovat alansa huippuosaajat, ulkoministeri Pekka Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä maatalousjätteistä biohiiltä valmistavan Carbo Culturen perustaja Henrietta Moon, sekä Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Pohjoismainen yhteistyö pandemian jälkeen

Keskiviikkona analysoidaan puolestaan pohjoismaisen yhteistyön tilannetta koronapandemian jälkimainingeissa. Ennen pandemiaa kesällä 2019 pohjoismaiset ministerit vahvistivat yhteisen vision: Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Pandemia näytti kuitenkin toisin: edes ”pohjoismaisista itsestäänselvyyksistä”, kuten esimerkiksi vapaasta liikkuvuudesta Pohjoismaissa, ei ole voitu pitää kiinni. Mikä on pohjoismaisen yhteistyön nykytila? Mitä olemme oppineet pandemia-ajasta? Kuinka Pohjola voi mennä eteenpäin, yhdessä, kohti vihreämpää, kilpailukykyisempää ja sosiaalisesti kestävämpää Pohjolaa? Entä mitä vaaditaan, että Pohjola voi näyttää tietä kohti vihreää muutosta?

 

Keskiviikko 14.7. klo 15.00–15.45 Det nordiska samarbetet nu och i morgon – Pohjoismainen yhteistyö tänään ja huomenna

Voit seurata keskustelua livenä MTV:n sivuilla.

 
Sivun alkuun