Hyppää sisältöön

Valtionavustus koronakriisin oppeja tarkastelevaan tutkimukseen myönnetty Turun yliopistolle

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 10.4.2024 9.50
Tiedote

Valtioneuvoston kanslia myönsi Turun yliopiston johtamalle tutkimuskonsortiolle 900 000 euron valtionavustuksen hankkeeseen, jossa tuotetaan laaja-alainen katsaus pandemiakriisin ja sen hallinnan vaikutuksista ja kehittämiskohteista. Pandemiakriisin opetukset -hankkeessa ovat mukana myös Vaasan ja Helsingin yliopistot, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Demos Research Institute.

Valtioneuvoston kanslia avasi 15.12.2023 haettavaksi 900 000 euron valtionavustuksen tutkimukseen, jolla toteutetaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan sisältyvä laaja ulkopuolinen tutkimushanke koronakriisin opetuksista. 

Valtionavustushakuun saatiin seitsemän hakemusta. Hakemusten arvioinnissa painotettiin tutkimuksen tieteellistä tasoa ja tutkimuksen vaikuttavuutta. Avustus myönnettiin Turun yliopiston johtamalle hankkeelle, jonka katsottiin parhaiten vastaavan haun kriteereitä. Valtionavustus on käytettävissä vuoden 2025 loppuun asti.

Tutkimushanke kartoittaa ja analysoi, mitä korona-aikana tapahtui, mitä päätöksiä ja toimenpiteitä tehtiin ja mitä erilaisten päätösten vaikutuksista tiedettiin COVID-19-pandemian aikana ja sen jälkeen. Hanke tuottaa uutta tietoa olemassa olevan tutkimuksen katvealueista sekä tunnistaa koronakriisin ajan keskeisimmät murroskohdat, joissa toisenlaiset toimintatavat olisivat olleet mahdollisia. Hanke on monitieteinen. Siinä on mukana tutkijoita hallintotieteen, lääketieteen, taloustieteen, oikeustieteen ja politiikan tutkimuksen aloilta. 

Lisätietoja: 

  • päätöksestä: johtava asiantuntija Sari Löytökorpi, p. 0295 160 187, etunimi.sukunimi(at)gov.fi 
  • tutkimushankkeesta: professori Henri Vogt, Turun yliopisto, p. 0294 50 3126, etunimi.sukunimi(at)utu.fi