Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto aikoo muistaa 100-vuotista Ahvenanmaan itsehallintoa kymmenvuotisella professuurilla

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.5.2022 12.01 | Julkaistu suomeksi 9.5.2022 klo 12.19
Tiedote

Valtioneuvosto on ehdottamassa 1,3 miljoonan euron määrärahaa Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotismerkkivuoden lahjaan. Valtio kunnioittaisi merkkivuotta lahjoitusprofessuurilla Åbo Akademiin oikeustieteen koulutusohjelmaan vuosille 2023-2032.

Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmä on esimerkki onnistuneesta itsehallintoratkaisusta ja osa suomalaista demokratiaa. Määräaikaisen kymmenvuotisen professuurin tavoitteena on itsehallinnon ja autonomian tutkimuksen vahvistaminen ja ymmärryksen lisääminen itsehallinnon merkityksistä ja vaikutuksista laaja-alaisesti.

Lisäksi tavoitteena on vahvistaa itsehallintoon ja autonominaan liittyvää yliopistollista ja tieteellistä tutkimusta. Suomessa on tällä hetkellä melko pieni määrä Ahvenanmaan itsehallintoa tai yleisemmin itsehallintokysymystä tutkineita julkisoikeuden tai yhteiskuntatieteiden tutkijoita tai professoreja. Perustettavalla professuurilla halutaan lisäksi täydentää oikeusvaltioperiaatteen tutkimusta ja opetusta.

Määräraha sisältyy hallituksen vuoden toiseen lisätalousarvioesitykseen, joka on määrä antaa eduskunnan käsiteltäväksi 25. toukokuuta 2022.

Satavuotiasta itsehallintoa juhlistetaan ja muistetaan monin eri tavoin. Maakunnan merkkivuosi huipentuu 9.6.2022 maakuntapäivien 100-vuotisjuhlaan, jossa valtion lahja on tarkoitus luovuttaa virallisesti maakunnalle.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p.  029 516 0220, valtioneuvoston kanslia