Hyppää sisältöön

Yhteismajoituskokeilu voidaan käynnistää joukko-osastoissa

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 19.2.2020 10.14
Tiedote

Puolustusministeriö on antanut 18.2.2020 asetuksen, jonka mukaan yhteismajoituskokeilu voidaan toteuttaa vuosina 2020 ja 2021. Kokeilun aikana varusmiespalvelusta suorittavat ja yhteismajoitukseen suostuneet miehet ja naiset majoitetaan joukko-osastoissa samoihin majoitustiloihin kaikilla koulutusjaksoilla. Asetus tulee voimaan 1.4.2020.

Kokeiluun voitaisiin pääesikunnan harkinnan mukaan ottaa joukko-osastoja kaikista puolustushaaroista.

Yhteismajoituskokeilu koskisi ainoastaan majoittumista kasarmilla. Sosiaalitilat, kuten peseytymis- ja muut saniteettitilat ovat miehille ja naisille edelleen erilliset. Kokeilu ei aiheuta muutoksia maastoharjoitusten ja laivapalveluksen majoitusjärjestelyihin.

Tavoitteena on majoittaa yhteistupiin yhtä paljon miehiä ja naisia.

Kokeilun aikana seurataan vaikutuksia palveluksessa olevien toimintakykyyn, ryhmäkiinteyteen, palveluksen sujuvuuteen, tilojen käyttöön sekä tiedonkulkuun.

Yhteismajoituskokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa yhteistuvassa majoittuvien suostumusta. Suostumuksen antajalla on myös oikeus peruuttaa suostumus milloin tahansa ilman perusteluja.

Yhteistuvissa olevien varusmiesten henkilökohtainen koskemattomuus, turvallisuus ja hyvinvointi varmistetaan kouluttamalla varusmiehille yhteismajoitusta koskevat säännöt, valvomalla majoitusjärjestelyjä sekä mahdollistamalla vaatteiden vaihto muualla kuin tuvassa.

Kokeilun päätyttyä laaditaan loppuraportti, jonka tulokset toimitetaan puolustusministeriölle.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa hallitusneuvos Minnamaria Nurminen p. 0295 140 602 ja puolustusvoimissa sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen p. 0299 510189.