Hyppää sisältöön

Ahtisaari-päivät - riidat ratkotaan puhumalla

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2015 8.30
Tiedote 244/2015

Valtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietetään taas 9.11.2015 alkaen. Vuosittainen rauhanvälitystapahtuma järjestetään nyt viidettä kertaa. Tänä vuonna Ahtisaari-päivien päätapahtumat järjestetään Rovaniemellä.

Sovinnon teema on nykymaailmassa yhä tärkeämpi kun pitkittyneet sodat ja väkivaltaisuudet ovat ajaneet ennätysmäärin ihmisiä pakolaisiksi. Konflikteja ei kuitenkaan ratkaista sotimalla, vaan rauhanomaisen neuvottelun kautta. Konfliktit, jotka ihminen on aiheuttanut, pystyy myös ihminen ratkaisemaan.

Ahtisaari-päivien tarkoitus on lisätä tietoa rauhanvälityksestä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Pyrkimyksenä on tuoda rauhantyö ja sovittelu osaksi jokaisen arkipäivää käsittelemällä teemaa niin kouluissa, yleisötilaisuuksissa kuin asiantuntijatasollakin. Nämä ovat keskeisiä aiheita ulkoministeriön työssä, ja Suomella on niissä merkittävää osaamista.

Päätapahtumat järjestetään tänä vuonna Rovaniemellä 12.11.2015. Lapin yliopistolla järjestettävän avoimen yleisötilaisuuden teema on Pohjoisen vähemmistöt. Keskusteluun osallistuvat professori Veli-Pekka Lehtola Oulun yliopistosta, lehtori Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta, professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta sekä tutkija Nafisa Yeasmin Lapin yliopistosta. Keskustelun päätteeksi aihetta kommentoi presidentti Ahtisaari.

Ahtisaari-päivien keskeinen kohderyhmä ovat koulut. Jokainen koulu päättää itse, millä tavalla  ja miten laajasti viettää Ahtisaari-päiviä. Ahtisaari-päivien verkkosivuilta löytyy ideoita ja materiaalia päivien viettoon http://ahtisaaripaivat.fi/kouluille/ideoita-ja-materiaaleja/.  

Presidentti Ahtisaari ja Crisis Management Initiativen (CMI) sovinnon lähettiläät vierailevat 12.11. Rovaniemen kouluissa. Myös ulkoministeriön ministerit osallistuvat Ahtisaari-päiviin pääkaupunkiseudulla. Ulkoministeri Timo Soini vierailee Kallahden koululla ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka Saarnilaakson koululla 9.11.2015.

Ahtisaari-päivät on aiemmin järjestetty Oulussa, Helsingissä, Kuopiossa ja Turussa. Rovaniemellä julkistetaan vuoden 2016 Ahtisaari-päivien tapahtumakaupunki. Ahtisaari-päivien pääjärjestäjä on CMI.

Lisätietoja: Sisältö- ja viestintäasiantuntija Mari Lankinen, puh. 0295 350642

www.ahtisaaripaivat.fi

www.facebook.fi/ahtisaaripaivat

#ahtisaaripäivät #ahtisaaridays