Maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuuden seurantaryhmä

MMM032:00/2020 Kehittäminen

Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuosille 2020-2023 maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuuden seurantaryhmän.

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero MMM032:00/2020

Asianumerot VN/9111/2020

Asettaja maa- ja metsätalousministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.6.2020 – 31.12.2023

Asettamispäivä 6.5.2020

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Marin

Strategiset kokonaisuudet Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi

Tavoite Suomi on hiiineutraali vuonna 2035

Tavoite Hiilinieluja ja -varastoja vahvistetaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä

Keino Laaditaan ja toimeenpannaan maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma

Tavoitteet ja tuotokset

Seurantaryhmän tehtävänä oli
- edistää ja seurata maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuutta ja vaikutusten arviointia,
- edistää vuorovaikutusta keskeisten maankäyttösektorin toimijoiden ja sidosryhmien kanssa,
- varmistaa toimenpidekokonaisuuden yhteydet siihen kytkeytyviin muihin strategioihin, ohjelmiin ja hankkeisiin,
- tunnistaa tutkimus- ja kehittämistarpeita sekä tietoaukkoja ja tehdä ehdotuksia tutkimus ja kehittämistoimenpiteiden sekä tiedonhankinnan edistämiseksi, ja
- edistää viestintää ja tietämystä maankäyttösektorin merkityksestä ilmastopolitiikassa.

Tiivistelmä

Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuosille 2020-2023 maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuuden seurantaryhmän.

Lähtökohdat

Sanna Marinin hallitusohjelma linjasi useita maakäyttösektorin ilmastotoimia Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, maankäyttösektorin päästöjen vähentämiseksi sekä hiilinielujen ja –varastojen vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tavoitteisiin pyritään vaikuttavilla ja kustannustehokkailla toimenpiteillä sekä ohjauskeinoilla, joita ovat esimerkiksi kannustinjärjestelmät ja kompensaatiomenettelyt, sekä vahvistamalla tietopohjaa ja tietoon perustuvan päätöksentekoa. Ilmastotoimenpiteillä edistetään myös maa- ja metsätalouden kokonaiskestävyyttä sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista muun muassa kehittämällä ilmastoriskien hallintaa.

Maankäyttösektorin toimenpidekokonaisuus rakentui ilmastokestävän metsätalouden, ilmastokestävän maatalouden sekä maankäytön muutosten toimenpiteistä. Ilmasto-kestävässä maataloudessa kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään ja hiilinieluja vahvistetaan turvepeltojen viljelyyn ja hoitoon sekä maaperän kasvukuntoon ja viljelyn monipuolistamiseen liittyvillä toimenpiteillä. Ilmastokestävässä metsätaloudessa toimia kohdennetaan erityisesti metsien kasvu-kyvyn ja terveyden sekä suometsien käytön ja hoidon edistämiseen. Muita toimenpiteitä ovat muun muassa metsitysohjelman toimeenpano sekä metsäkadon ehkäisyä ja kosteikkojen hoitoa edistävät toimet.

Maankäyttösektorin ilmastotoimia toteutetaan usealla toimialalla yhteistyössä hallituksen muiden strategioiden, ohjelmien ja hankkeiden kanssa. Keskeisiä ovat Kansallinen metsästrategia 2025, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020, EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) toimenpiteet tulevassa CAP:n strategisessa suunnitelmassa, Kansallinen ilmaston-muutokseen sopeutumissuunnitelma 2022, peltorakenteen kehittämisohjelma sekä ravinnekiertoa ja peltojen vesienhallintaa ja pitkään hiiltä sitovien puutuotteiden edistämistä tukevat ohjelmat ja toimenpiteet.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti hankkeen valmistelemaan, ohjaamaan ja seuraamaan maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteiden kokonaisuutta. Hankkeen tavoitteena oli valmistella ja toimeenpanna maankäyttösektorin ilmastototoimenpiteitä, joilla vähennetään maankäyttösektorin kasvihuonekaasupäästöjä, vahvistetaan ja ylläpidetään hiilinieluja ja -varastoja ja edistetään Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Lisäksi tavoitteena oli vahvistaa maankäyttösektorin ilmastotoimia koskevaa tietopohjaa, tietoon perustuvaa päätöksentekoa sekä seurata ja arvioida toimenpiteiden vaikutuksia.

Lisää aiheesta