Puolustukseen liittyvien keksintöjen salassapitoa ja teknisten tietojen välittämistä puolustustarkoituksiin koskevat Naton sopimukset

PLM009:00/2022 Säädösvalmistelu

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero PLM009:00/2022

Asianumerot VN/20547/2022

Asettaja puolustusministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 26.9.2022 – 22.3.2024

Asettamispäivä 20.9.2022

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 8 Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Alaluku 8.1 Aktiivinen ja kansainvälinen Nato-Suomi

Lainvalmistelu

HE puolustukseen liittyvien, patentoitavaksi haettujen keksintöjen salassapidon vastavuoroiseksi turvaamiseksi tehdyn sopimuksen, teknisten tietojen välittämisestä puolustustarkoituksiin tehdyn Naton sopimuksen sekä niiden täytäntöönpanomenettelyjen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi
  • 1

    Valmistelussa

    Hyväksytty istuntokauden suunnitelmaan 31.8.2023
  • 2

    Arvioitu esittelyviikko

    Alkuperäinen arvioitu esittelyviikko 46/2023
    Arvioitu uusi esittelyviikko 49/2023
  • 3

    Annettu eduskunnalle

    7.12.2023
  • 4

    Meneillään oleva vaihe: Säädös hyväksytty

Eduskunnan vastaus EV 1/2024

Valtiosopimusesitys, joka koskee puolustukseen liittyviä Naton teknisiä sopimuksia. Sopimuksilla edistetään Naton jäsenvaltioiden talousyhteistyötä luomalla edellytykset salassa pidettävien keksintöjen patentoimiselle muissa sopimusmaissa ja tuetaan puolustusalan tutkimusta ja puolustusmateriaalien kehitystä siten, että tietojen omistajien oikeuksia samalla suojataan. Esityksellä on välitön yhteys Suomen Nato-jäsenyyteen.

VastuuministeriPuolustusministeri Häkkänen

Syysistuntokauden 2023 lainsäädäntösuunnitelma

Tavoitteet ja tuotokset

Työryhmän tehtävänä on:
1) valmistella hallituksen esitys Naton teknisten tietojen välittämisestä puolustustarkoituksiin tehdyn sopimuksen (”Nato Agreement on the Communication of Technical Information for Defence Purposes”, tehty Brysselissä 19.10.1970) ja puolustukseen liittyvien, patentoitavaksi haettujen keksintöjen salassapidon vastavuoroiseksi turvaamiseksi tehdyn sopimuksen (”Nato Agreement for the Mutual Safeguarding of Secrecy of Inventions relating to Defence and for which applications for patents have been made”, tehty Pariisissa 21.9.1960) hyväksymiseksi sekä voimaansaattamiseksi;
2) arvioida sopimuksista seuraavat mahdolliset muutostarpeet kansalliseen lainsäädäntöön sekä valmistella tarvittaessa ehdotus niitä koskevien laintasoisten säännösten uudistamiseksi.

Työryhmän tulee laatia ehdotuksensa hallituksen esityksen muotoon.

Lähtökohdat

Tasavallan presidentti päätti 17.5.2022 valtioneuvoston esityksestä, että Suomi ilmoittaa Pohjois-Atlantin liitolle (Nato) kiinnostuksensa käydä keskustelut Suomen liittymisestä Natoon. Lisäksi tasavallan presidentti asetti valtuuskunnan Suomen liittymisestä käytäviin keskusteluihin Naton ja sen jäsenvaltioiden kanssa. Naton jäsenmaiden valtionpäämiesten tehtyä asiaa koskevan päätöksen 29.6. käytiin liittymiskeskustelut 4.7. ja Suomen liittymispöytäkirja allekirjoitettiin 5.7. Liittymispöytäkirjan allekirjoituksen jälkeen Suomesta tuli Naton tarkkailijajäsen ja liittymispöytäkirjan kansallinen ratifiointi Nato-maissa käynnistettiin.

Naton pääsihteeri kutsuu Suomen liittymään Pohjois-Atlantin sopimukseen, kun kaikki Naton jäsenvaltiot ovat ratifioineet Suomen liittymispöytäkirjan. Suomen jäsenyyden edellytyksenä on, että Suomen on ratifioitava Pohjois-Atlantin sopimus sellaisena kuin se on muutettuna Suomen liittymispöytäkirjalla. Ratifiointi edellyttää hallituksen esityksen antamista eduskunnalle.

Tultuaan Naton jäsenvaltioksi Suomen on sitouduttava myös Naton muihin kansainvälisiin sopimuksiin, kuten keksintöjen salassapitoa koskevaan sopimukseen ja puolustuksen alan teknistä tietoa koskevaan sopimukseen.