Julkiset tilat Suomi -ohjelma

VM149:00/2023 Kehittäminen

Ohjelman tavoitteena on tuottaa tuottavuusohjelman mukaisia säästöjä, edistää julkisen sektorin tilankäytön tehokkuutta ja johtamista sekä valtion osalta tehostaa tilaohjelman toimeenpanoa.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero VM149:00/2023

Asianumerot VN/32145/2023

Asettaja valtiovarainministeriö

Toimikausi/aikataulu 13.11.2023 – 31.12.2026

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 3 Kunnat, kaupungit ja valtion aluehallinto

Alaluku 3.3 Yleinen hallintopolitiikka

Yhteyshenkilö
Teemu Eriksson, FINANSSINEUVOS
puh. +358 295 530 177
etunimi.sukunimi@gov.fi

Yhteyshenkilö
Teija Mikkola, Neuvotteleva virkamies
puh. +358 295 530 190
etunimi.sukunimi@gov.fi

Tavoitteet ja tuotokset

Julkiset tilat Suomi -ohjelman tavoitteena on tuottaa tuottavuusohjelman mukaisia säästöjä, edistää julkisen sektorin tilankäytön tehokkuutta ja johtamista sekä valtion osalta tehostaa tilaohjelman toimeenpanoa. Lisäksi ohjelman keskeisenä tavoitteena on muodostaa jaettu tilannekuva kaikista julkisen sektorin tiloista ja kehittämistarpeista perustuen muun muassa tietoon palveluverkkosuunnitelmista ja muista tiloista luopumisen ja kehittämisen linjauksista, investoinneista ja ilmastotavoitteista. Käynnissä oleva valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistus tukee osaltaan Julkiset tilat Suomi -ohjelmaa ja sen toimeenpanoa.

Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa muodostetaan tilannekuva ja laaditaan ohjelman toimeenpanosuunnitelma. Ohjelman toimenpiteiden toteutus käynnistyy syksyllä 2024 ja jatkuu vuoden 2026 loppuun.

Jo esisuunnitteluvaiheessa yhdeksi alkuvaiheen keskeiseksi tavoitteeksi on tunnistettu tilannekuvan muodostaminen erityisesti kuntien omistuksessa olevien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tilakannasta ja sen tulevaisuudesta.

Hyvinvointialueille siirtyivät kaikki sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien omistuksessa olleet sosiaali- ja terveystoimen tilat. Kuntien omistuksessa olleet sote-tilat vuokrattiin 3+1 vuodeksi siirtymäajan vuokra-asetuksen mukaisesti, minkä lisäksi hyvinvointialueet perivät kuntien aiemmin vuokraamien sote- ja pela-tilojen vuokrasopimukset. Kuntien omistamia tiloja koskevat hyvinvointialueiden palveluverkkoratkaisut tehdään todennäköisesti vuosien 2024 - 2025 aikana. Hyvinvointialueiden ratkaisut heijastuvat kuntien taloudelliseen tilanteeseen. Julkiset tilat Suomi -ohjelman yhtenä keskeisenä tavoitteena on tukea kuntia tilakysymyksien ratkaisussa jo siirtymäkauden aikana. Ohjelmassa varmistetaan, että tarjolla on asiantuntijapalveluita, jotka tukevat kuntia muun muassa luomalla kuntakohtaisia kehityspolkuja ja toimintamalleja tavoitteelliselle toimitilajohtamiselle (sekä strateginen että operatiivinen taso), tarjoamalla ajantasaista ja vertailtavaa tietoa, laatimalla säästöohjelmia sekä tukemalla tilaresurssien jatkuvaa kehittämistä.

Osaksi toimeenpanosuunnitelmaa otetaan teemakohtaisia toimenpidekokonaisuuksia, jotka perustuvat ensimmäisen vaiheen tilannekuvaan ja siinä esiin nousseisiin tarpeisiin. Ohjelma kattaa valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden tilat. Alustavasti tunnistettuja yhteisiä teemoja ovat mm. tilatehokkuus ja säästötavoitteet, tyhjilleen jäävien tilojen jatkokäyttö, julkisen sektorin yhteistyö ja kiinteistöjen hiilineutraalisuus.

Tiivistelmä

Ohjelman tavoitteena on tuottaa tuottavuusohjelman mukaisia säästöjä, edistää julkisen sektorin tilankäytön tehokkuutta ja johtamista sekä valtion osalta tehostaa tilaohjelman toimeenpanoa.

Lähtökohdat

Julkisen sektorin tilaohjelma toimeenpanee osaltaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tuottavuuden ja tilojen käytön kehittämisen kirjauksia. Hallitusohjelman yleistä hallintopolitiikkaa käsittelevässä osuudessa linjataan, että osana tuottavuusohjelmaa käynnistetään julkisen sektorin tilaohjelma, jonka tavoitteena on tehostaa julkisen sektorin tilakustannuksia merkittävästi sekä hakea ratkaisuja valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien välisiin tilaomaisuuskysymyksiin. Lisäksi valtion tilaohjelmaa tehostetaan merkittävästi ja sen tavoitteet päivitetään vastaamaan pandemian jälkeistä työn murrostilaa palveluiden saatavuutta vaarantamatta.