Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen

Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut, ja Suomi on aktiivisella vaikuttamisellaan osaltaan onnistunut nostamaan turvallisuuden EU:n asialistan kärkeen. Turvallisuus ja varautuminen ovat tärkeässä roolissa vuonna 2024 aloittaneen komission työssä.

EU:n on vahvistettava kriisinsietokykyään ja varautumistaan monenlaisiin kriiseihin ja hybridiuhkiin. Varautuminen on jokaisen maan omalla vastuulla, mutta EU-tason toimilla voidaan tuoda merkittävää lisäarvoa kansalliseen varautumiseen sekä parantaa unionin kykyä vastata useita jäsenmaita koskeviin tilanteisiin. Kun kaikkien EU-maiden varautumisen taso paranee, myös Suomen turvallisuus vahvistuu.

Suomen aloite edustaa ajattelutavan muutosta: turvallisuusnäkökohdat on huomioitava kaikilla politiikka-aloilla. Suomi katsoo kokonaisturvallisuusmallinsa mukaisesti, että eri toimijoilla on varautumisessa oma roolinsa. Kokonaisturvallisuus tarkoittaa Suomessa sitä, että yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä.

Varautumisen kehittäminen on EU:ssa uusi politiikka-ala, joka hakee muotoaan. Suomella on hyvä tilaisuus ottaa johtava rooli eurooppalaisen varautumisen kehittämisessä. 

Kolmen strategian kokonaisuus

Presidentti Sauli Niinistö totesi EU:n varautumista käsittelevässä raportissaan syksyllä 2024, että EU:n on kiireellisesti vahvistettava siviili- ja puolustusvalmiuttaan.

Komission keväällä 2025 julkaisemat puolustuksen valkoinen kirja, varautumisunionistrategia ja sisäisen turvallisuuden strategia muodostavat kokonaisuuden, jolla EU panee toimeen presidentti Niinistön suositukset.