Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen

Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut, ja Suomi on aktiivisella vaikuttamisellaan osaltaan onnistunut nostamaan turvallisuuden EU:n asialistan kärkeen. Turvallisuus ja varautuminen ovat tärkeässä roolissa vuonna 2024 aloittaneen komission työssä.

EU:n on vahvistettava kriisinsietokykyään ja varautumistaan monenlaisiin kriiseihin ja hybridiuhkiin. Varautuminen on jokaisen maan omalla vastuulla, mutta EU-tason toimilla voidaan tuoda merkittävää lisäarvoa kansalliseen varautumiseen sekä parantaa unionin kykyä vastata useita jäsenmaita koskeviin tilanteisiin. Kun kaikkien EU-maiden varautumisen taso paranee, myös Suomen turvallisuus vahvistuu.

Varautumisen kehittäminen on EU:ssa uusi politiikka-ala, joka hakee muotoaan. Suomella on hyvä tilaisuus vaikuttaa siihen. Suomen aloite edustaa ajattelutavan muutosta: turvallisuusnäkökohdat on huomioitava kaikilla politiikka-aloilla. Suomi katsoo kokonaisturvallisuusmallinsa mukaisesti, että eri toimijoilla on varautumisessa oma roolinsa. Kokonaisturvallisuus tarkoittaa Suomessa sitä, että yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. Suomi toivoo kokonaisvaltaista lähestymistapaa myös EU:lta.

Varautumisunionistrategiaa odotetaan keväällä 2025

Suomi on ehdottanut EU:lle varautumisunionistrategian luomista, ja aloite on saanut laajaa tukea. Euroopan komission odotetaan antavan strategian keväällä 2025.

Hyvän pohjan tulevalle strategialle tarjoaa presidentti Sauli Niinistön lokakuussa 2024 julkaistu raportti siviili- ja sotilaallisen varautumisen ja valmiuden parantamisesta Euroopassa. Myös presidentti Niinistö peräänkuuluttaa raportissaan koko yhteiskunnan varautumista. Tavoitteena tulisi olla myös yhteinen, jaettu tilannekuva uhista.

Komissiolta odotetaan strategian laatimisen jälkeen konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja aloitteita, joilla pyritään parantamaan koko EU:n varautumista.

Entistä parempaa koordinaatiota ja yhteistyötä

Varautuminen Euroopan unionissa koskee kaikkia toimialoja ja koko yhteiskuntaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että eri tahot tekevät sujuvaa yhteistyötä ja koordinoivat toimiaan niin kansallisesti kuin EU-tasolla. Nykyinen hajanainen kokonaisuus tulisi koota EU:ssa yhtenäiseksi politiikaksi, joka olisi osiensa summaa vahvempi.