Bättre övergripande säkerhet i Europa
Europas säkerhetspolitiska miljö har förändrats, och Finland har genom aktivt inflytande lyckats lyfta säkerheten högt upp på EU:s agenda. Säkerhet och beredskap är också viktiga frågor för den nya kommissionen, som inledde sitt arbete 2024.
EU måste stärka sin resiliens och beredskap inför många slags kriser och hybridhot. Varje land ansvarar själv för sin beredskap, men åtgärder på EU-nivå kan tillföra betydande mervärde till den nationella beredskapen och förbättra unionens förmåga att reagera på situationer som berör flera medlemsländer. Samtidigt som beredskapsnivån i alla EU-länder blir bättre stärks också Finlands säkerhet.
Utvecklingen av beredskapen är ett nytt politikområde i EU som ännu söker sina former, och Finland har en bra möjlighet att påverka det. Finlands initiativ innebär ett paradigmskifte: säkerheten måste beaktas inom alla politikområden. Finland anser i enlighet med sin modell för övergripande säkerhet att olika aktörer har varsin roll i beredskapen. I Finland går övergripande säkerhet ut på att myndigheterna, näringslivet, organisationerna och medborgarna tillsammans sörjer för samhällets vitala funktioner. Finland önskar att också EU ska gå in för en sådan övergripande strategi.
Kommissionen väntas lägga fram en strategi för en beredskapsunion våren 2025
Finland har föreslagit att EU ska utarbeta en strategi för en beredskapsunion, och initiativet har fått brett understöd. Europeiska kommissionen väntas lägga fram strategin våren 2025.
En god grund för den kommande strategin utgör president Sauli Niinistös rapport om att stärka den civila och militära beredskapen i Europa, som publicerades i oktober 2024. Också president Niinistö efterlyser beredskap i hela samhället i sin rapport. Målet bör också vara att skapa en gemensam lägesbild av hoten.
Efter strategin väntas kommissionen lägga fram konkreta åtgärdsförslag och initiativ som syftar till att förbättra beredskapen i hela EU.
Bättre samordning och samarbete
Beredskapen inom Europeiska unionen gäller alla sektorer och hela samhället. Därför är det viktigt att de olika aktörerna har ett smidigt samarbete och samordnar sina åtgärder såväl nationellt som på EU-nivå. Den nuvarande splittrade helheten inom EU bör samordnas till en enhetlig politik som är starkare än summan av delarna.