Bättre övergripande säkerhet i Europa

Europas säkerhetspolitiska miljö har förändrats, och Finland har genom aktivt inflytande lyckats lyfta säkerheten högt upp på EU:s agenda. Säkerhet och beredskap är också viktiga frågor för den nya kommissionen, som inledde sitt arbete 2024.

EU måste stärka sin resiliens och beredskap inför många slags kriser och hybridhot. Varje land ansvarar själv för sin beredskap, men åtgärder på EU-nivå kan tillföra betydande mervärde till den nationella beredskapen och förbättra unionens förmåga att reagera på situationer som berör flera medlemsländer. Samtidigt som beredskapsnivån i alla EU-länder blir bättre stärks också Finlands säkerhet.

Finlands initiativ innebär ett paradigmskifte: säkerheten måste beaktas inom alla politikområden. Finland anser i enlighet med sin modell för övergripande säkerhet att olika aktörer har varsin roll i beredskapen. I Finland går övergripande säkerhet ut på att myndigheterna, näringslivet, organisationerna och medborgarna tillsammans sörjer för samhällets vitala funktioner.

Utvecklingen av beredskapen är ett nytt politikområde i EU som ännu söker sina former, och Finland har en bra möjlighet att inta en ledande roll i utvecklingen av den europeiska beredskapen.

En helhet av tre strategier

President Sauli Niinistö konstaterade i sin rapport om EU:s beredskap hösten 2024 att EU snabbt måste stärka sin civila beredskap och försvarsberedskap.

Vitboken om Europas försvar, strategin för en beredskapsunion och strategin för inre säkerhet, vilka alla tre har lagts fram av Europeiska kommissionen våren 2025, bildar en helhet genom vilken EU verkställer president Niinistös rekommendationer.