FI SV EN

Naisten äänioikeus 110 vuotta – naiset ja miehet ministereinä

Naiset saivat 110 vuotta sitten täyden äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden Suomessa. Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja yksikamarisen eduskunnan toteuttanut vuoden 1906 valtiopäiväjärjestys oli aikakauteensa nähden edistyksellinen. 

Ensimmäinen nainen ministerinä oli apulaissosiaaliministeri Miina Sillanpää pääministeri Tannerin hallituksessa vuonna 1926. Tämän jälkeen kului kuitenkin useita vuosikymmeniä ennen kuin naisministerit yleistyivät. 2000-luvulla ministereistä lähes puolet on ollut naisia.

Miehet ja naiset ministereinä Suomessa 1917–2020

Grafiikassa kaikki nimitetyt ministerit, myös vajaan hallituskauden istuneet. Ministerit, joiden salkku on vaihtunut kesken kauden, on laskettu vain kerran kyseiseen hallitukseen.

Tähän mennessä eniten naisia ministereinä on ollut Sanna Marinin ja Matti Vanhasen hallituksissa. Sanna Marinin aloittaessa pääministerinä joulukuussa 2019 hallituksen 19 ministeristä 12 oli naisia. Kun Matti Vanhasen II hallitus aloitti vuonna 2007, hallituksen 20 ministeristä 12 oli naisia. Kolme naista on toiminut pääministerinä, Anneli Jäätteenmäki, Mari Kiviniemi ja Sanna Marin.

Huhtikuussa 2019 aloittaneessa eduskunnassa 46,5 prosenttia kansanedustajista on naisia. 

Kansanedustajien sukupuolijakauma eduskuntaryhmittäin - eduskunta
​Naiset kansanedustajina ja tärkeimmissä edustuksellisissa tehtävissä - eduskunta