Tällä toimenpideohjelmalla tarkennetaan valtioneuvoston tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.
Tiedonannossa todetaan toimenpideohjelmasta seuraavasti:
”Hallitus valmistelee Yhdenvertainen Suomi -toimintaohjelman jatkon hallitusohjelman pohjalta. Ohjelman laadinta, toimenpiteiden koordinaatio ja seuranta tehdään pääministerin ja valtioneuvoston kanslian johdolla. Hallitus ohjaa riittävät resurssit toimenpiteille budjettiriihessä menokehysten puitteissa. Ohjelma laaditaan ottamalla huomioon EU:n rasismintorjunnan toimintasuunnitelma 2020–2025. Hallitus arvioi tilannetta ja jatkotoimien tarvetta puoliväliriihessään vuonna 2025. Jatkotyö tehdään laajasti osallistaen ja siinä hyödynnetään tämän tiedonannon valmistelussa toteutettua kuulemiskierrosta.”
Tämä toimenpideohjelma perustuu yhdenvertaisuustiedonannon tavoitteisiin ja toimenpidekokonaisuuksiin, jotka hyväksyttiin osana valtioneuvoston periaatepäätöstä. Toimenpideohjelman on valmistellut valtioneuvoston kansliassa toimiva sihteeristö. Valmistelutyötä on tukenut tiedonannon toimeenpanoon nimitetty hankeryhmä, jossa ovat edustettuina kaikki ministeriöt.
Toimenpideohjelman valmistelussa on huomioitu tiedonannon valmistelua varten toteutettujen kuulemisten kautta saadut aineistot, Yhdenvertainen Suomi -toimintaohjelman arviointiraportti sekä toimintaohjelmasta saatu sidosryhmäpalaute. Lisäksi valmistelun aikana on saatu sidosryhmiltä näkemyksiä monissa eri yhteyksissä, kuten pääministerin pyöreän pöydän keskustelussa sekä sitä valmistelleissa työpajoissa.
Toimenpideohjelmasta järjestettiin 14.5.–10.6.2024 lausuntokierros, johon saatiin 104 lausuntoa. Lausunnonantajat edustivat laajasti yhteiskuntaa: kaupunkeja ja muita viranomaisia, maahanmuuttajajärjestöjä, edunvalvontajärjestöjä, rasismin vastaista työtä tekeviä ja yhdenvertaisuutta edistäviä järjestöjä, uskontoon liittyvien asioiden parissa toimiva tahoja, lasten oikeuksien, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien, ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden sekä laajasti ihmisoikeuksien parissa toimivia tahoja.
Lausunnot käsittelivät ohjelman toimeenpanoa, erityisesti sidosryhmäyhteistyön muotoja sekä moniperusteisen syrjinnän huomioimista toimeenpanossa. Lisäksi lausunnoissa nostettiin esiin huomioita aiheista ja toimenpiteistä, joita lausunnonantajien mielestä tulisi edistää osana toimenpideohjelmaa. Lausunnot käsittelivät laajasti eri aiheita, mutta suuressa osassa lausuntoja toivottiin nostettavan esiin selkeämmin muslimeihin ja romaneihin kohdistuva rasismi ja syrjintä, sekä vahvempia toimia vihapuheen torjumiseksi. Lisäksi toimenpideohjelman fokusta toivottiin rajattavan selkeämmin rasismin torjumiseen laajan yhdenvertaisuuden edistämisen sijasta. Ohjelmaluonnosta täydennettiin lausuntojen perusteella. Lausunnoista koottiin yhteenveto, joka löytyy valtioneuvoston Hankeikkunasta yhdenvertaisuustiedonannon hankesivulta https://valtioneuvosto.fi/yhdenvertaisuuden-edistaminen.
Toimenpideohjelma käsittelee valtioneuvoston tiedonannon tapaan erityisesti aktiivisia ja konkreettisia toimia rasismin torjumiseksi.
Tiedonannossa rasismi määriteltiin seuraavasti:
Rasismi perustuu yksilöiden tai ihmisryhmien määrittelyyn alempiarvoisiksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella. Rasismia voi ilmetä yhteiskunnassa syrjivinä normeina tai käytäntöinä esimerkiksi työelämässä. Rasismi voi näyttäytyä yksilöiden ja ryhmien välillä syrjivänä käytöksenä. Yksilöiden ja ryhmien väliset ennakkoluulot ja vierauden pelko voivat toimia kasvualustana rasismille. Rasismi luo eriarvoisuutta ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa.
Muita syrjintäperusteita kuten ikää, vammaisuutta ja seksuaalista suuntautumista sekä sukupuolten tasa-arvoa käsitellään niissä toimenpiteissä, jotka liittyvät suoraan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien edistämisvelvollisuuksien toimeenpanoon, kuten koulutusjärjestelmän kehittämisohjelmassa ja valtionhallinnon tulosohjauksessa.
Toimenpideohjelma tunnistaa sen, että monet ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat myös alttiita moniperusteiselle ja risteävälle syrjinnälle. Erityisen keskeisiä tekijöitä ovat rasismiin liitettyjen ominaisuuksien lisäksi sukupuoli, ikä ja toimintakyky. Toimenpideohjelmassa tähän on vastattu muun muassa ottamalla nuorten yhdenvertaisuuden läpileikkaavaksi painopisteeksi sekä kohdentamalla toimia maahanmuuttajanaisten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Moniperusteinen ja risteävä syrjintä pyritään huomioidaan läpileikkaavasti toimenpiteiden toimeenpanossa.
Valtioneuvostossa on useita strategia- ja toimenpideohjelmakokonaisuuksia, jotka liittyvät läheisesti tämän toimenpideohjelman sisältöihin, esimerkiksi:
Kansalaisjärjestöstrategia
Kansallinen demokratiaohjelma 2025
Kansallinen lapsistrategia
Kansallinen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelma
Suomen romanipoliittinen ohjelma 2023–2030
Tasa-arvo-ohjelma
Valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma 2024–2027
Valtion kotouttamisohjelma
Väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma
Toimeenpanon aikana näiden ohjelmien kanssa pyritään löytämään synergioita ja yhteistyötä.