Med detta handlingsprogram preciseras statsrådets meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället.
I meddelandet konstateras följande om handlingsprogrammet:
”Regeringen bereder en fortsättning på handlingsprogrammet Ett jämlikt Finland utifrån regeringsprogrammet. Utarbetandet av programmet, samordningen av åtgärderna och uppföljningen sker under ledning av statsministern och statsrådets kansli. Regeringen riktar vid budgetmanglingen tillräckliga resurser för åtgärderna, inom utgiftsramarna. Programmet utarbetas med beaktande av EU:s handlingsplan mot rasism 2020–2025. Regeringen bedömer situationen och behovet av fortsatta åtgärder vid sin halvtidsöversyn 2025. Det fortsatta arbetet utförs med brett deltagande och med utnyttjande av det som framkom när olika aktörer hördes vid beredningen av detta meddelande.”
Detta handlingsprogram grundar sig på målen och åtgärderna i meddelandet om likabehandling, som godkändes som en del av statsrådets principbeslut. Handlingsprogrammet har beretts av en projektgrupp som tillsatts för att genomföra åtgärderna enligt meddelandet. Alla ministerier är representerade i projektgruppen. Beredningen har samordnats av ett sekretariat vid statsrådets kansli.
I arbetet med att ta fram handlingsprogrammet har beaktats materialet från de samråd som har hållits i samband med beredningen av meddelandet, rapporten om utvärderingen av handlingsprogrammet Ett jämlikt Finland och de kommentarer som de berörda aktörerna har lämnat om programmet. Dessutom har man under beredningen fått synpunkter från intressentgrupper i många olika sammanhang, såsom statsministerns rundabordssamtal och de workshoppar som föregick samtalet.
Under perioden 14.5–10.6.2024 ordnades en remissbehandling av handlingsprogrammet, under vilken inkom 104 utlåtanden. Remissinstanserna representerade samhället på bred front: städer och andra myndigheter, invandrarorganisationer, intressebevakningsorganisationer, organisationer som arbetar mot rasism och främjar likabehandling, aktörer som arbetar med religiösa frågor samt aktörer som arbetar för barnets rättigheter, för sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter, rättigheter för de äldre och personer med funktionsnedsättning samt mänskliga rättigheter i allmänhet.
I utlåtandena behandlades på begäran genomförandet, i synnerhet formerna av samarbete med intressentgrupper samt beaktandet av multipel diskriminering i genomförandet. I utlåtandena ombads man dessutom lyfta fram observationer om ämnen och åtgärder som enligt remissinstansen borde främjas som en del av handlingsprogrammet. Observationerna i utlåtandena behandlade i stor utsträckning olika ämnen, men i en stor del av utlåtandena framfördes önskemål om att rasism och diskriminering mot muslimer och romer lyfts fram tydligare samt om strängare åtgärder för att bekämpa hatretorik. Dessutom önskades att handlingsprogrammets fokus tydligare skulle inriktas på bekämpning av rasism, i stället för att främja likabehandling på bred front. Programutkastet kompletterades utifrån utlåtandena. En sammanfattning av utlåtandena sammanställdes och finns i statsrådets projektinformationstjänst Hankeikkuna på projektsidan för meddelandet om likabehandling.
Handlingsprogrammet behandlar precis som meddelandet särskilt aktiva och konkreta åtgärder för att bekämpa rasism.
I meddelandet definieras rasism på följande sätt:
Rasism bygger på att individer eller grupper av människor beskrivs som mindre värda till exempel på grundval av etnicitet, hudfärg, nationalitet, kultur, modersmål eller religion. Rasism kan ta sig uttryck i diskriminerande normer eller praxis i samhället, exempelvis i arbetslivet. Rasism kan komma till synes som diskriminerande beteende mellan individer och grupper. Fördomar mellan individer och grupper och rädsla för det främmande kan utgöra grogrund för rasism. Rasism skapar ojämlikhet och skadar inte bara dem som utsätts för den, utan skadar hela samhället.
Andra diskrimineringsgrunder såsom ålder, funktionsnedsättning och sexuell läggning samt jämställdhet behandlas i de åtgärder som direkt anknyter till genomförandet av skyldigheterna att främja jämställdhetslagen och diskrimineringslagen, såsom utvecklingsprogrammet för utbildningssystemet och resultatstyrningen av statsförvaltningen.
Handlingsprogrammet identifierar att många personer med utländsk bakgrund också är utsatta för multipel och intersektionell diskriminering. Utöver egenskaperna med anknytning till rasism är också kön, ålder och funktionsförmåga särskilt centrala faktorer. I handlingsprogrammet har man svarat på detta exempelvis genom att välja likabehandling av unga som en genomgående prioritering samt genom att rikta åtgärder till främjandet av jämställdhet och likabehandling av invandrarkvinnor. Man strävar efter att genomgående beakta multipel och intersektionell diskriminering i genomförandet av åtgärderna.
I statsrådet finns det flera strategier och handlingsprogram som har ett nära samband med innehållet i detta handlingsprogram, exempelvis:
Strategin för civilsamhällesorganisationer
Det nationella demokratiprogrammet 2025
Den nationella barnstrategin
Nationell handlingsplan för grundläggande och mänskliga rättigheter
Finlands program för romsk politik 2023–2030
Regeringens jämställdhetsprogram
Det riksomfattande programmet för ungdomsarbete och ungdomspolitik 2024–2027
Statens integrationsprogram
Nationellt åtgärdsprogram för förebyggande av våldsam radikalisering och extremism
Under genomförandet försöker man hitta synergier mellan och samarbeta inom ramen för dessa program.