Ajankohtaista

21.10.14

Valtio-omistaja linjaa Arctia Shippingin liiketoiminnan tulevaisuuden

Valtioneuvosto muodostaa työryhmän valmistelemaan toimenpide-esityksen talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle Arctia Shipping Oy:n liiketoiminnan kehittämisestä. Työryhmän perustamista puolsi talouspoliittinen ministerivaliokunta selvitysmies Lauri Ratian raportin perusteella.

Työryhmää johtaa ylijohtaja Eero Heliövaara ja toimenpide-esitys valmistuu vuoden loppuun mennessä. Siinä tullaan kiinnittämään huomiota erityisesti jäänmurron kustannustehokkuuteen, huoltovarmuuden varmistamiseen ja riskienhallintaan.

 

21.10.14

Keskushallintouudistusta pohtivalta parlamentaariselta komitealta väliraportti

Valtioneuvoston rakenteellista ja toiminnallista yhtenäisyyttä selvittävä parlamentaarinen komitea luovutti väliraporttinsa liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle tiistaina 21. lokakuuta eduskunnassa. Väliraporttiin on koottu komiteassa esillä ollutta pohdiskelua ja tehtyjä selvityksiä siitä, miten valtioneuvoston toimintaa voitaisiin kehittää.

Väliraportin mukaan poikkihallinnollisten asioiden hoitamista sekä strategista valmiutta voidaan tukea, kun hallinnon tavoitteet ovat yhteisiä, ja kun asioiden valmistelu ja päätöksenteko on kollegiaalista ja yhteisen edun mukaista. Tulevaisuudessa ministereiden roolissa ja tehtäväkuvassa korostetaan yhteistä vastuuta, yhdessä toimimista ja koko valtioneuvoston kokonaisetua. Komitea näkee tärkeäksi myös ylimmän johdon virkarakenteen yhdenmukaistamisen.

 

21.10.14

Hallitus päätti vuoden 2014 kolmannesta lisätalousarvioesityksestä

Hallitus päätti neuvottelussaan tiistaina 21. lokakuuta vuoden kolmannesta lisätalousarvioesityksestä. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina 23. lokakuuta.

Valtion tuloarviota korotetaan 601 miljoonalla eurolla ja määrärahoja lisätään nettomääräisesti 77 miljoonalla eurolla. Vuoden 2014 kolmas lisätalousarvioesitys vähentää valtion nettolainanoton tarvetta 523 miljoonalla eurolla. Valtion nettolainanotoksi vuonna 2014 ehdotetaan 6,9 miljardia euroa.

 

21.10.14

Syyskuussa 314 500 työtöntä työnhakijaa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 314 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 29 600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 4 900:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 5 200 enemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa eli yhteensä 41 700.

 

21.10.14

Haglund: Olympiastadionin perusparannus tärkeä hanke liikunnan, kulttuurin ja työllisyyden kannalta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi 21. lokakuuta valtion osallistumista Helsingin Olympiastadionin perusparannuksesta aiheutuviin kustannuksiin enintään 104,5 miljoonalla eurolla. Valtion osuus on enintään puolet perusparannushankkeen kustannuksista.

"Perusparannus mahdollistaa urheilun ja viihteen suurtapahtumien järjestämisen jatkossakin kansallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Helsingin Olympiastadionilla. Viihtyvyys ja turvallisuus paranevat. Stadionin käyttö lisääntyy ja monipuolistuu", toteaa liikunta-asioista vastaava ministeri Carl Haglund.

 

20.10.14

Ruotsin pääministeri Löfven Suomessa

Ruotsin uusi pääministeri Stefan Löfven tapasi pääministeri Alexander Stubbin Helsingissä maanantaina 20. lokakuuta. EU-aiheisiin painottuvassa tapaamisessa keskusteltiin muun muassa vuoteen 2030 ulottuvasta ilmasto- ja energiapaketista ja energiaunionista. Talouskysymyksistä esillä olivat kasvun edistäminen, erityisesti EU:n sisämarkkinat, kauppasopimukset ja Euroopan komission investointipaketti.

Pääministerit keskustelivat lisäksi ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä, kuten Ukrainan tilanteesta ja YK-asioista. Näkemyksiä vaihdettiin myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä. Kyseessä oli Löfvenin pääministerikauden ensimmäinen vierailu Suomeen.

 

20.10.14

Uusi Team Finland -kasvuohjelma vauhdittaa yritysten kansainvälistymistä

Uusi 45 miljoonan euron Team Finland-kasvuohjelma lisävauhdittaa yritysten kansainvälistymistä, ulkomaisia investointeja Suomeen ja matkailun edistämistä seuraavien kolmen ja puolen vuoden ajan. Kasvuohjelma investoi erityisesti uusiin kasvualoihin, cleantechiin, bio- ja luonnonvaratalouteen, arktiseen liiketoimintaan sekä digitalisaation luomiin mahdollisuuksiin.

"Uudella rahoituksella voimme merkittävällä tavalla tukea entistä vahvemmin suomalaisten yritysten kasvua- ja kansainvälistymistä. Juuri käynnistynyt Team Finland Elintarvikevientiohjelma on erinomainen esimerkki uudesta toiminnasta, jota voimme jatkossa kasvuohjelman avulla edistää monella muullakin sektorilla", elinkeinoministeri Jan Vapaavuori toteaa.

 

17.10.14

Pääministeri Stubb tyytyväinen keskusteluihin Aasian maiden johtajien kanssa

Pääministeri Alexander Stubb oli tyytyväinen perjantaina päättyneeseen ASEM-huippukokoukseen ja sen yhteydessä käymiensä kahdenvälisten neuvottelujen antiin. "Sen lisäksi, että koolla oli neljäsosa maailman valtioista, kokous tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden kahdenvälisiin keskusteluihin Aasian maiden johtajien kanssa", pääministeri sanoi.

Pääministeri Stubb tapasi perjantaina kokouksen yhteydessä Kiinan pääministerin Li Keqiangin. Pääministeri totesi, että Suomen ja Kiinan suhteet ovat erittäin hyvät ja dynaamiset. Parhaillaan valmistellaan myös uudenlaista kumppanuutta, jolla vahvistetaan yhteistyötä eri aloilla Suomen ja Kiinan välillä.