Ajankohtaista

16.9.14

TEM aloittaa yt-neuvottelut ministeriössä ja ELY-keskuksissa

Hallituksen säästöpäätökset ja EU:n rakennerahoituksen teknisen tuen vähennys johtavat yt-neuvottelujen aloittamiseen ELY-keskuksissa ja työ- ja elinkeinoministeriössä. Kaikkiaan yt-neuvottelujen piiriin kuuluu 3 300 työntekijää ja vähennystarpeen arvioidaan olevan yli 700 henkilötyövuotta.

Samalla käynnistetään ministeriön ja ELY-keskusten uudistamistyö. Uudistuminen on välttämätöntä, jotta virastot voivat jatkossakin tarjota asiakkailleen ja sidosryhmilleen näiden tarvitsemat palvelut elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasioissa.

 

15.9.14

Vapaavuori: Fennovoiman ja TVO:n periaatepäätösten täydennysprosessit torstaina valtioneuvostoon

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että työ- ja elinkeinoministeriö vie torstaina 18. syyskuuta valtioneuvoston käsittelyyn päätösesitykset Fennovoima Oy:n ja TVO Oyj:n keväällä 2014 toimittamista hakemuksista voimassa olevien periaatepäätösten täydentämiseksi.

Fennovoiman periaatepäätöksen täydennystä esitetään hyväksyttäväksi, mutta rakentamisluvan saamisen ehdoksi asetetaan vähintään 60 prosentin kotimainen omistusosuus. Teollisuuden Voiman periaatepäätöksen täydennystä periaatepäätöksen määräajan jatkamiseksi esitetään hylättäväksi.

 

15.9.14

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen vuoden 2015 talousarvioksi

Hallitus antoi maanantaina 15. syyskuuta eduskunnalle valtion ensi vuoden talousarvioesityksen. Esityksen loppusumma on 53,7 miljardia euroa, ja se on 4,5 miljardia euroa alijäämäinen.

Valtiovarainministeriö avaa osana Avoimen tiedon ohjelmaa valtion talousarvioesitykset koneluettavaan muotoon xml- ja csv-tiedostoina. Ensi vuoden talousarvioesitys julkaistaan koneluettavana tiedostona 17. syyskuuta.

 

16.9.14

Avoin Suomi 2014 -messuilla pureudutaan monipuolisesti avoimen tiedon mahdollisuuksiin

Valtioneuvoston kanslia järjestää yhdessä yhteistyötahojen kanssa 15. ja 16. syyskuuta Wanhassa Satamassa avoimen tiedon hyödyntämiseen keskittyvän Avoin Suomi 2014 -suurtapahtuman. Ohjelmassa on koti- ja ulkomaisia huippuesiintyjiä, yli 30 näyttelyosastoa sekä suomalaisia menestystarinoita tiedon avaamisesta ja avoimen datan hyödyntämisestä. Tapahtumassa tehdään myös useita avoimen tiedon julkistuksia.

Tapahtuman pääpuhujina ovat Yhdysvaltain ja Britannian hallitusten avoimen tiedon hankkeita avustanut Beth Simone Noveck sekä islantilaisen piraattipuolueen Birgitta Jónsdóttir. Tilaisuuden avaa pääministeri Alexander Stubb. Tapahtumaa voi seurata suorana verkkolähetyksenä tapahtuman kotisivujen avoinsuomi2014.fi kautta, tiistain teematyöpajoja lukuun ottamatta.

 

16.9.14

Suomen ja Viron kansliapäälliköt yhteisvierailulla OECD:ssa - aiheena maiden hallintopolitiikkaa vertaileva maatutkinta

Suomen ja Viron kaikki ministeriöiden kansliapäälliköt vierailevat OECD:ssä, Pariisissa tiistaina 16. syyskuuta. Vierailu liittyy OECD:ssä valmisteilla olevaan kahden maan yhtäaikaiseen hallintopolitiikan maatutkintaan.

Harvinaislaatuinen vertaileva maatutkinta kohdistuu poliittisen päätöksenteon ja ministeriöhallinnon strategisen ohjauksen sekä sähköisen hallinnon kehittämistarpeisiin. Ensimmäistä kertaa OECD:n historiassa kahden jäsenmaan järjestelmiä tarkastellaan tällä tavoin toisiinsa vertaillen.

 

15.9.14

Kuntien uudet ja laajenevat tehtävät rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla vuodesta 2016

Hallitus antoi eduskunnalle 15. syyskuuta esityksen kuntien uusien ja laajenevien tehtävien rahoituksesta. Vuonna 2016 kuntien uudet tehtävät ja velvoitteet rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla.

"Olen erittäin tyytyväinen nyt tehtyyn päätökseen, jolla turvataan kunnille annettavien uusien tehtävien ja velvoitteiden rahoitus. Vastedes valtion on korvattava kunnille annettavista tehtävistä aiheutuvat menot täysimääräisesti. Uskon, että tämä saattaa osaltaan hillitä kunnille annettavien tehtävien määrää", ministeri Risikko toteaa.

 

11.9.14

EU tiukentaa Venäjään kohdistuvia toimiaan

Euroopan unionin asettamat Venäjään kohdistuvat pakotetoimet astuvat voimaan huomenna. Päätökset perustuvat Eurooppa-neuvoston 30. elokuuta tekemään linjaukseen.

Rajoitukset koskevat pääomamarkkinoita, puolustustarvikekauppaa, kaksikäyttötuotteita ja sensitiivistä teknologiaa. Samalla EU laajentaa henkilökohtaisten matkustusrajoitteiden ja omaisuuden jäädytyksen kohteena olevien henkilöiden luetteloa.

 

11.9.14

Valtioneuvoston linnassa 560 kävijää OpenHouseHelsinki-tapahtumassa

Valtioneuvoston kanslia osallistui tänä vuonna OpenHouseHelsinki-tapahtumaan avaamalla yleisölle valtionjohdon päätöksentekotilat. Valtioneuvoston linnassa vieraili kahden tunnin aikana 560 kävijää.

Opastetulla vierailulla oli mahdollisuus tutustua linnan arvokkaimpiin tiloihin: lähes alkuperäisessä asussaan olevaan pääportaikkoon ja valtioneuvoston yleisistuntosaliin. Lisäksi kierroksella oli mahdollisuus kurkistaa ovelta pääministeriin huoneeseen ja tasavallan presidentin esittelysaliin. Pääministeri Alexander Stubb oli paikalla avoimien ovien aikana.