Ajankohtaista

2.9.14

Pääministerin ilmoitus eduskunnalle Ukrainan tilanteesta

"Eurooppa ympärillämme näyttää tänään hyvin erilaiselta kuin puoli vuotta sitten. Ukrainan kriisi on kärjistynyt tavalla, jota kukaan meistä ei olisi osannut ennakoida. Venäjä on rikkonut kansainvälisen oikeuden periaatteita ja loukannut Ukrainan alueellista koskemattomuutta liittämällä itseensä Krimin niemimaan sekä horjuttamalla Itä-Ukrainan vakautta."

"Suomi on tuominnut Venäjän toimet niin kansallisesti kuin Euroopan unioninkin kautta. Olemme tehneet sen arvojemme ja turvallisuutemme takia. Tunnemme maanosamme historian - vahvemman oikeutta on Euroopassa nähty tarpeeksi. Olemme alusta saakka pitäneet neuvottelutietä ainoana mahdollisuutena tapana ratkaista Ukrainan kriisi. Olemme kuitenkin joutuneet käyttämään ratkaisuun painostamiseksi myös taloudellisia keinoja, jotka eivät ole meille helppoja. Ne ovat silti olleet välttämättömiä - perimmäiset arvomme eivät ole kaupan," sanoi pääministeri Alexander Stubb puhuessaan eduskunnassa tänään.

 

2.9.14

Hallitus on hyväksynyt vaalikauden lopulla annettavat esitykset

Hallitus on hyväksynyt luettelon hallituksen esityksistä, jotka on tarkoitus antaa eduskunnalle vaalikauden lopulla 2014-2015. Luettelossa on yhteensä 250 esitystä.

Hallituksen esitykset, jotka on tarkoitettu käsiteltäväksi tällä vaalikaudella, on annettava viimeistään 4.12.2014. Ensi kevään eduskuntavaalien vuoksi valtiopäivät jatkuvat maaliskuulle 2015 asti.

 

2.9.14

Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki 83 kuntaa

Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta haki tänä vuonna 83 kuntaa ja haettu avustussumma oli yhteensä 91,9 miljoonaa euroa. Keskimäärin korotusta haettiin 152 euroa asukasta kohden. Viime vuonna avustusta haki 108 kuntaa ja sitä myönnettiin 29 kunnalle yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna korotukseen on käytettävissä enintään 20 miljoonaa euroa. Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakuaika päättyi 1. syyskuuta.

 

2.9.14

Ota kantaa kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanoon - aikaa 14.9. asti

Suomen ensimmäinen kulttuuriympäristöstrategia valmistui maaliskuussa, ja nyt toimenpiteet on tarkoitus viedä käytäntöön. Miten se tehdään parhaiten? Toimeenpanosuunnitelmaa valmisteleva työryhmä kerää palautetta työnsä tueksi Otakantaa.fi-palvelussa 14. syyskuuta asti.

Kulttuuriympäristöstrategian visiona on, että vuonna 2020 kulttuuriympäristö on hyvinvoinnin ja elinvoiman lähde. Ihmiset arvostavat kulttuuriympäristöä ja toimivat aktiivisesti sen hyväksi.

 

31.8.14

Eurooppa-neuvosto keskusteli Ukrainasta ja päätti nimityksistä

Eurooppa-neuvosto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen Brysselissä lauantaina 30. elokuuta. Kokouksen pääaiheet olivat uuden Eurooppa-neuvoston pysyvän puheenjohtajan sekä EU:n korkean edustajan valinta sekä Ukrainan tilanne.

Päämiehet ilmaisivat huolensa Itä-Ukrainan kiihtyvistä taisteluista ja vaativat Venäjää vetämään sotamateriaalinsa ja joukkonsa Ukrainan alueelta. Eurooppa-neuvosto korosti tarvetta löytää pikaisesti poliittinen ratkaisu, joka perustuu Ukrainan suvereniteettiin, alueelliseen koskemattomuuteen sekä yhtenäisyyden ja itsenäisyyden kunnioittamiseen.

 

1.9.14

Valtioneuvoston linna on avoinna yleisölle OpenHouseHelsinki-tapahtumassa

Valtioneuvoston kanslia osallistuu tänä vuonna OpenHouseHelsinki-tapahtumaan avaamalla yleisölle valtionjohdon päätöksentekotilat perjantaina 12. syyskuuta klo 14-16. Käynti valtioneuvoston linnaan on pääovista, Senaatintorin puolelta (Snellmaninkatu 1 A). Sisäänkäynti suljetaan klo 15.45.

Opastetulla vierailulla on mahdollisuus tutustua linnan arvokkaimpiin tiloihin: lähes alkuperäisessä asussaan olevaan pääportaikkoon ja valtioneuvoston yleisistuntosaliin. Lisäksi kierroksella on mahdollisuus kurkistaa ovelta pääministeriin huoneeseen ja tasavallan presidentin esittelysaliin. Pääministeri Alexander Stubb on paikalla avoimien ovien aikana.

 

1.9.14

Rahapelien haittariskien arviointi pitää organisoida pysyvästi

Rahapelihaittojen ehkäisyä varten pitää perustaa arviointiryhmä ja haittariskien arviointi organisoida pysyvästi. Tätä mieltä on asiaa pohtinut työryhmä, joka tänään luovutti esityksensä sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergille ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeelle.

Arviointiryhmä perustettaisiin sosiaali- ja terveysministeriöön, jolle kuuluu rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen seuranta ja pelitarjontaan liittyvien haittariskien arviointi. Sen tehtävänä olisi arvioida rahapelien aiheuttamia haittoja ja valmistella asiassa lausuntoja muun muassa sisäministeriölle, joka antaa asetukset rahapelien toimeenpanoa koskevissa asioissa.

 

28.8.14

Hallitus päätti vuoden 2015 talousarvioesityksestä

Hallitus on sopinut vuoden 2015 budjettiesityksestä. Esitys perustuu keskeisiltä osin ratkaisuihin, jotka tehtiin julkisen talouden suunnitelmassa viime keväänä ja hallitusohjelmassa kesäkuussa. Budjettiriihessä sovittiin myös lisäbudjettiesityksestä vuodelle 2014 ja päätettiin rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanon vahvistamisesta.

Hallitus päätti budjettineuvottelussaan myös toimista rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanon vahvistamiseksi sekä metropolihallinnon jatkolinjauksista.