Hyppää sisältöön

Yleiseen asumistukeen ja eläkkeensaajan asumistukeen ehdotetaan muutoksia – STM pyytää lausuntoja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2024 13.53
Tiedote

STM pyytää lausuntoja hallituksen esityksen luonnoksesta, jossa ehdotetaan muutettavaksi yleisestä asumistuesta ja eläkkeensaajan asumistuesta annettuja lakeja. Ehdotetut muutokset koskisivat muun muassa yleisen asumistuen varallisuusharkintaa, enimmäisasumismenoja koskevaa kuntaryhmitystä ja yrittäjän tulojen arviointia sekä eläkkeensaajan asumistuen omaisuusrajoja ja tuloharkintaa.

Ehdotetut muutokset yleiseen asumistukeen

Esityksessä ehdotetaan, että tuen määräytymisperusteisiin palautettaisiin Orpon hallitusohjelman mukaisesti varallisuusharkinta. Yleisessä asumistuessa on tarkoitus ottaa käyttöön varallisuusraja, joka yhden aikuisen kotitaloudessa olisi 10 000 € ja kahden tai useamman aikuisen taloudessa 20 000 €. Ruokakunnan saamiin, tuen määrään vaikuttaviin tuloihin lisättäisiin 20 prosenttia varallisuusrajan ylittävän nettovarallisuuden määrästä. Tukea ei myönnettäisi lainkaan, jos ruokakunnan jäsenten yhteenlaskettu nettovarallisuus olisi vähintään 50 000 euroa. Varallisuuteen ei lasketa mukaan tuottamatonta omaisuutta, kuten omassa käytössä olevaa kesämökkiä.

Yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja koskevaa kuntaryhmitystä tarkistettaisiin keskimääräiset asumismenot huomioiden. Kouvola, Mikkeli, Pori, Kajaani, Lappeenranta ja Vaasa siirrettäisiin nykyisestä 2. kuntaryhmästä 3. kuntaryhmään.

Esityksessä täsmennettäisiin myös yrittäjän tulojen arviointia. Tulot arvioitaisiin jatkossakin lähtökohtaisesti yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan vahvistetun työtulon perusteella. Toimeenpanijalle eli Kansaneläkelaitokselle annettaisiin kuitenkin yksittäistapauksissa harkintavaltaa poiketa työtulon mukaisesta tuloarviosta.

Ehdotetut muutokset eläkkeensaajan asumistukeen

Esityksessä ehdotetaan, että omaisuuden vaikutusta myönnettävään eläkkeensaajan asumistukeen kiristettäisiin nykyisestä. Omaisuusrajaa laskettaisiin niin, että se olisi jatkossa yhdellä hengellä 15 000 € ja puolisoilla 24 000 €. Omaisuusrajan ylittävästä netto-omaisuudesta laskettaisiin tuloa 15 prosenttia nykyisen kahdeksan prosentin sijaan. Tuloharkintaa kiristettäisiin nostamalla lisäomavastuuprosenttia nykyisestä 41,3 %:sta 43,5 %:iin. 

Muutoksilla on pyritty varmistamaan, että niiden vaikutukset kohdistuisivat vain niihin eläkkeensaajan asumistukea saaviin, joilla on omaisuutta ja niihin, joilla tuloja on enemmän kuin vähimmäiseläke.

Esityksessä ehdotetut toimenpiteet ovat osa hallitusohjelmaa

Esitys perustuu pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan ja vuosien 2025–2028 julkisen talouden suunnitelmaan. Esityksessä ehdotettujen toimenpiteiden tarkoitus on hallitusohjelman linjausten mukaisesti vahvistaa julkista taloutta. Ehdotus tasapainottaa valtion taloutta ja hillitsee asumistukimenojen kasvua.

Yleiseen asumistukeen esitettävillä muutoksilla julkista taloutta arvioidaan vahvistettavan yhteensä noin 11,5 miljoona euroa vuodessa ja eläkkeensaajan asumistuen muutoksilla yhteensä noin 25,4 miljoonaa euroa vuodessa. Tavoiteltavien säästöjen arvioidaan toteutuvan täysimääräisinä vuonna 2026 ja siitä eteenpäin.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025. Muutokset tulisivat voimaan sitä mukaa, kun kyseinen tuki tarkistetaan.

Lausunnot pyydetään toimittamaan 7.8.2024 klo 16.00 mennessä.

Lisätietoja

johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155, [email protected]
neuvotteleva virkamies Mikko Horko, p. 0 295 163 344, [email protected]
sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Teresa Salminen, p. 0295 163 109, [email protected]