Hoppa till innehåll

Det föreslås ändringar i det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare – Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2024 13.53
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om regeringens proposition där det föreslås ändringar i lagarna om det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare. De föreslagna ändringarna gäller bland annat förmögenhetsprövningen, kommungrupperingen i fråga om minimiutgifterna för boende och beräkningen av företagarnas inkomster i fråga om det allmänna bostadsbidraget, och egendomsgränserna och inkomstprövningen i fråga om bostadsbidraget för pensionstagare.

Föreslagna ändringar i det allmänna bostadsbidraget

I propositionen föreslås det att man i enlighet med regeringsprogrammet ska återinföra förmögenhetsprövningen i grunderna för fastställandet av stödbeloppet. Meningen är att tillämpa en förmögenhetsgräns på det allmänna bostadsbidraget, som ska vara 10 000 euro för enpersonshushåll och 20 000 euro för hushåll med två eller flera vuxna. De inkomster som hushållet får och som inverkar på stödbeloppet ska höjas med det belopp som uppgår till 20 procent av det förmögenhetsbelopp i netto som överstiger förmögenhetsgränsen. Om den sammanlagda förmögenheten i netto för samtliga personer i hushållet uppgår till 50 000 euro eller mer beviljas inget bostadsbidrag. Som förmögenhet räknas inte icke-produktiva tillgångar, som till exempel en sommarstuga i eget bruk.

Kommungrupperingen i fråga om de maximala boendeutgifterna i det allmänna bostadsbidraget ses över med beaktande av de genomsnittliga boendeutgifterna. Kouvola, S:t Michel, Björneborg, Kajana, Villmanstrand och Vasa ska flyttas från kommungrupp 2 till kommungrupp 3.

I propositionen preciseras också hur företagarnas inkomster ska beräknas. Även i fortsättningen ska inkomsterna i regel beräknas utifrån den arbetsinkomst som fastställs i enlighet med lagen om pension för företagare. Verkställaren, dvs. Folkpensionsanstalten, ska dock i enstaka fall ha rätt att avvika från den beräkning som görs enligt arbetsinkomsten.

Föreslagna ändringar i bostadsbidraget för pensionstagare

I propositionen föreslås det att egendomen ska ha större inverkan på det belopp av bostadsbidrag som beviljas till pensionstagare. Det föreslås att egendomsgränsen ska sänkas till 15 000 euro för en person och till 24 000 euro för en make eller sambo.

Den andel som räknas som inkomst av den nettoegendom som överstiger egendomsgränsen ska höjas till 15 procent jämfört med tidigare 8 procent. Inkomstprövningen skärps genom att man höjer procenten på tilläggssjälvriskandelen från 41,3 procent till 43,5 procent. 
Syftet med ändringarna har varit att säkerställa att de får konsekvenser endast för de pensionstagare med bostadsbidrag som har egendom eller som också har andra inkomster utöver minimipensionen. 

De föreslagna åtgärderna baserar sig på regeringsprogrammet

Propositionen baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och planen för de offentliga finanserna 2025–2028. Syftet med de åtgärder som föreslås i propositionen är att stärka de offentliga finanserna i enlighet med riktlinjerna i regeringsprogrammet. Förslaget balanserar statsfinanserna och dämpar ökningen av kostnaderna för bostadsbidrag.

De ändringar som föreslås i fråga om det allmänna bostadsbidraget uppskattas stärka den offentliga ekonomin med sammanlagt cirka 11,5 miljoner euro per år, och ändringarna i bostadsbidraget för pensionstagare med sammanlagt cirka 25,4 miljoner euro per år. Man bedömer att de eftersträvade besparingarna kommer att uppnås till fullo från och med år 2026. 

Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2025. Ändringarna ska träda i kraft i takt med att bidragen justeras.

Utlåtanden kan lämnas in fram till den 7 augusti 2024 kl. 16.00.

Mer information

Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155, [email protected]
Mikko Horko, konsultativ tjänsteman, tfn 0 295 163 344, [email protected]
Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]