Suomi ja Ruotsi haluavat sisäisen turvallisuuden toimijoille vahvemman roolin siviilikriisinhallinnassa
Sisäisen turvallisuuden osaamista tarvitaan konfliktimaiden vakauttamiseen tähtäävien siviilikriisinhallintaoperaatioiden suunnittelussa ja toimeenpanossa yhä enemmän. Näin voidaan tehokkaammin estää rajat ylittäviä uhkia, kuten järjestyneen rikollisuuden leviämistä, terrorismia, ihmiskauppaa ja hallitsematonta maahanmuuttoa.
Suomen ja Ruotsin siviilikriisinhallinnan tulevaisuutta pohditaan 15.2. kansainvälisessä konferenssissa Helsingissä.
- Sodat ovat kasvualusta rikollisuudelle ja terrorismille. Meidän pitää entistä enemmän työskennellä konfliktialueilla ja tasapainottaa kriisimaita vahvistamalla niiden hallintoa, poliisia ja oikeuslaitosta. Tämä parantaa myös Euroopan turvallisuutta. Sisäisen turvallisuuden viranomaisemme ovat avainasemassa tässä työssä. Tässä konferenssissa pohdimme, mitä voisimme tehdä vielä enemmän ja vielä paremmin hauraiden valtioiden tukemiseksi, sanoo sisäministeri Paula Risikko.
Suomi ja Ruotsi ovat aktiivisia toimijoita siviilikriisinhallinnassa
Konferenssissa keskustellaan, miten valtioiden sisäisen turvallisuuden toimijoiden – kuten poliisin, oikeuslaitoksen, rajavartioston ja maahanmuuttoviranomaisten – roolia siviilikriisinhallinnassa voitaisiin vahvistaa. Tarkoituksena on tarjota lisäsysäys EU:n siviilikriisinhallintatoiminnan kehittämiselle osana EU:n globaalistrategian toteuttamista. Siviilikriisinhallinnan tulevaisuus on Suomelle ja Ruotsille merkittävä kysymys, sillä väkilukuun suhteutettuna Suomi ja Ruotsi ovat kaksi eniten siviilikriisinhallinnan asiantuntijoita EU-operaatioihin lähettäviä EU-maita.
Kriisialueille lähetetyt asiantuntijat toimivat erilaisissa neuvonanto-, tarkkailu- ja koulutustehtävissä. He työskentelevät Euroopan unionin, Yhdistyneiden kansakuntien, Naton ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön operaatioissa ja sihteeristöissä.
Konferenssiin osallistuu noin 250 eri EU-maista tulevia siviilikriisinhallinnan huippuammattilaisia. Sitä voi seurata reaaliajassa (sekä katsoa tallenteena jälkikäteen) videolähetyksenä osoitteessa http://platform.goodmood.fi/goodmood/sisaministerio/crisismanagement. Samasta osoitteesta löytyy myös konferenssin ohjelma.
Keskusteluun voi osallistua Twitterissä hashtagilla #CCMFuture.
Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, sisäministeriö, p. 040 720 22 16, [email protected]
ylijohtaja Anna-Carin Svensson, Ruotsin oikeusministeriö, p. +46 70 302 17 74, [email protected]