Hoppa till innehåll

Finland och Sverige vill ge aktörerna inom den inre säkerheten en starkare roll i civil krishantering

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2017 10.52 | Publicerad på svenska 15.2.2017 kl. 10.56
Pressmeddelande 18/2017

Kunnandet i frågor som gäller inre säkerhet spelar en allt viktigare roll i planeringen och genomförandet av civila krishanteringsinsatser som syftar till att stabilisera läget i konfliktländer. Detta ger redskap för att effektivare förhindra gränsöverskridande hot, som spridningen av organiserad brottslighet, terrorism, människohandel och okontrollerad invandring.

Den civila krishanteringens framtid i Finland och Sverige dryftas den 15 februari vid en internationell konferens i Helsingfors.

– Krig skapar en grogrund för brottslighet och terrorism. Vi måste i allt högre grad arbeta inom konfliktområden och bistå krisländerna med balanserande åtgärder för att stärka deras förvaltning liksom även deras polisväsende och rättväsende. Detta förbättrar också säkerheten i Europa. I både Finland och Sverige har de myndigheter som ansvarar för den inre säkerheten en central roll i detta arbete. På denna konferens diskuterar vi åtgärder för att i större utsträckning och på ett bättre sätt kunna stödja bräckliga stater, säger inrikesminister Paula Risikko.

Finland och Sverige aktiva parter inom den civila krishanteringen

Vid konferensen diskuterar man hur de olika staternas aktörer inom den inre säkerheten - t.ex. polisen, rättsväsendet, gränsbevakningsväsendet och migrationsmyndigheterna - kan ges en starkare roll inom den civila krishanteringen. Avsikten är att ytterligare stimulera utvecklingen av EU:s civila krishanteringsinsatser som en del av genomförandet av EU:s globala strategi. Den civila krishanteringens framtid är en viktig fråga för Finland och Sverige i och med att länderna i förhållande till sin folkmängd är de två EU-länder som sänder det största antalet sakkunniga inom civil krishantering till EU-insatser.

De sakkunniga arbetar i olika rådgivar-, inspektions- och utbildningsuppgifter i krisområden inom ramen för Europeiska unionen, Förenta nationerna, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och dessa organisationers sekretariat.

I konferensen deltar ca 250 experter och proffs inom civil krishantering från olika EU-länder. Konferensen kan följas i realtid (eller ses efteråt som videoupptagning) på adressen http://platform.goodmood.fi/goodmood/sisaministerio/crisismanagement. Konferensprogrammet finns på samma adress.

Man kan delta i diskussionen på Twitter, hashtagg #CCMFuture.

Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, inrikesministeriet, tfn 040 720 2216, [email protected]
Anna-Carin Svensson, internationell chefsförhandlare, justitiedepartementet i Sverige,
tfn +46 70 302 17 74, [email protected]