Elinikäinen ohjaus pidentää työuria ja lisää työmarkkinoiden kohtaantoa
Muuttuva työelämä edellyttää jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Ohjaus- ja valmennuspalvelut tukevat ihmisiä tekemään mielekkäitä ja kestäviä valintoja urapolulla heidän omista lähtökohdistaan. Uraohjaus toimii apuna, joka tekee työmarkkinoista joustavampia.
Globaalien haasteiden kuten teknologian nopean kehityksen myötä työelämä on muuttunut luonteeltaan monimuotoisemmaksi ja työnantajien vaatimukset työntekijöiden osaamisesta lisääntyvät ja muuttuvat kiihtyvällä tahdilla. Työntekijöiden on sopeuduttava työelämän nopeisiin muutoksiin ja kehitettävä jatkuvasti omaa osaamistaan.
Elinikäisellä ohjauksella tarkoitetaan kaikkia toimia yksilöiden koulutus- ja urasuunnittelun tukemiseksi koko elämän ajan esimerkiksi oppilaitoksissa, työpaikoilla, työllisyyspalveluissa ja muissa palveluissa. Ohjauksen avulla henkilö saa tukea omien kiinnostusten ja osaamisen tunnistamiseen ja kehittämiseen elämänsä eri vaiheissa. Uraohjaus auttaa hahmottamaan mahdolliset koulutus- ja urapolut, huomioiden kuitenkin yksilön omat toiveet, tarpeet ja tavoitteet.
Elinikäisen ohjauksen avulla pidennetään työuria ja edistetään työmarkkinoiden kohtaantoa
Osaamisen kehittäminen on keskeinen keino kohtaannon parantamiseksi työmarkkinoilla ja rakenteellisen työttömyyden ehkäisemiseksi. Työntekijän taitojen ja osaamisen ollessa linjassa työnantajan vaatimusten kanssa, on työntekijällä vahva asema työmarkkinoilla. Työnantajan on puolestaan helppo palkata oikeilla taidoilla varustautunut työntekijä. Voidaan sanoa, että muutoskykyiset ja osaamistaan kehittävät työntekijät ovat työmarkkinoiden rikkaus.
Kun yksilöt tekevät itselleen mielekkäitä valintoja ja ovat tyytyväisiä työhönsä, he todennäköisemmin myös pysyvät työelämässä pidempään. Uraohjaus kehittää myös yksilöiden urasuunnittelutaitoja ja siten resilienssiä kohdata uran varrella eteen tulevat muutokset ja tehdä tarpeellisia reivauksia. Työpaikat, jotka panostavat systemaattiseen osaamisen kehittämiseen ja urasuunnittelun tukeen, ovat sekä houkuttelevampia ja pitovoimaisempia että tuottavampia.
Työ- ja elinkeinoministeriö kehittämässä elinikäistä ohjausta
Elinikäisen ohjauksen vaikutukset työelämään eivät ole jääneet huomioimatta, ja siksi niihin on haluttu erityisesti panostaa koronan jälkeisessä Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriö virastoineen on vahvasti tukenut elinikäisen ohjauksen kehittämistä. Vuoden 2024 lopulla valmistui useampi elinikäisen ohjauksen kehityshanke, jotka rahoitettiin EU:n elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF).
Tuoreimpana hankkeena on valmistunut Elinikäisen ohjauksen käsikirja, joka kokoaa hankkeiden tulokset ja on tarkoitettu helposti hyödynnettäväksi työkaluksi kaikille elinikäisen ohjauksen parissa työskenteleville ammattilaisille. Käsikirjan avulla pyrimme osaltamme tukemaan ja varmistamaan ohjauksen laadukasta toteutumista, yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta Suomessa.
Elinikäisellä ohjauksella pystymme tukemaan työmarkkinoiden muutos- ja kilpailukykyä, mutta sen avulla voimme lisäksi vahvistaa yksilöiden omaa kasvua ja merkityksellistä työelämää – nyt ja tulevaisuudessa.
Arto Satonen, työministeri
Elinikäisen ohjauksen käsikirja
Elinikäisen ohjauksen valtakunnalliset kehityshankkeet
Jatkuvan oppimisen valtakunnalliset hankkeet