Livslång vägledning förlänger arbetskarriärerna och ökar matchningen på arbetsmarknaden
Det föränderliga arbetslivet förutsätter kontinuerlig kompetensutveckling. Väglednings- och träningstjänster stöder människor i att göra meningsfulla och hållbara karriärval utifrån sina egna utgångspunkter. Karriärvägledningen fungerar som hjälp som gör arbetsmarknaden mer flexibel.
I och med de globala utmaningarna, såsom den snabba tekniska utvecklingen, har arbetslivet blivit mångsidigare till sin karaktär och arbetsgivarnas krav på arbetstagarnas kompetens ökar och förändras i allt snabbare takt. Arbetstagarna måste anpassa sig till de snabba förändringarna i arbetslivet och kontinuerligt utveckla sin kompetens.
Med livslång vägledning avses alla åtgärder för att stödja individers utbildnings- och karriärplanering under hela livet till exempel vid läroanstalter, på arbetsplatser, inom sysselsättningstjänster och övriga tjänster. Med hjälp av vägledningen får personen stöd med att identifiera och utveckla sina egna intressen och sin kompetens i olika skeden av livet. Karriärvägledningen hjälper att gestalta eventuella utbildnings- och karriärvägar, dock med beaktande av individens egna önskemål, behov och mål.
Med hjälp av livslång vägledning förlängs arbetskarriärerna och främjas matchningen på arbetsmarknaden
Kompetensutveckling är ett viktigt sätt att förbättra matchningen på arbetsmarknaden och förebygga strukturell arbetslöshet. När arbetstagarens färdigheter och kompetens är i linje med arbetsgivarens krav har arbetstagaren en stark ställning på arbetsmarknaden. Det är lätt för arbetsgivaren att anställa en arbetstagare med rätt färdigheter. Man kan säga att arbetstagare med förmåga till förändring och som utvecklar sin kompetens är en tillgång på arbetsmarknaden.
När individer gör meningsfulla val och är nöjda med sitt arbete, är det mer sannolikt att de stannar kvar i arbetslivet längre. Karriärvägledningen utvecklar också individernas karriärkompetens och därigenom resiliensen att möta de förändringar som sker under karriären och göra behövliga anpassningar. Arbetsplatser som satsar på systematisk kompetensutveckling och stöd för karriärplanering är både mer attraktiva, förmår personalen att stanna kvar och är mer produktiva.
Arbets- och näringsministeriet håller på att utveckla den livslånga vägledningen
Den livslånga vägledningens effekter på arbetslivet har inte blivit obeaktade, och därför har man särskilt velat satsa på dem i Finland efter coronapandemin. Arbets- och näringsministeriet och dess ämbetsverk har gett sitt starka stöd till utvecklingen av livslång vägledning. I slutet av 2024 färdigställdes flera utvecklingsprojekt för livslång vägledning. Projekten finansierades genom EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF).
Det senaste projektet är Guide för livslång vägledning, som samlar projektresultaten och är ett lättanvänt verktyg för alla yrkesmänniskor som arbetar med livslång vägledning. Med hjälp av guiden strävar vi efter att stödja och säkerställa högklassig vägledning, likabehandling och tillgänglighet i Finland.
Genom livslång vägledning kan vi stödja arbetsmarknadens förändrings- och konkurrenskraft, och med hjälp av den kan vi dessutom stärka individernas egen tillväxt och ett betydelsefullt arbetsliv - nu och i framtiden.
Arto Satonen, arbetsministern
Guide för livslång vägledning
Riksomfattande utvecklingsprojekt för livslång handledning
Kontinuerligt lärande utvecklingsprojekt