Hyppää sisältöön

Työvoimabarometri: suurin osa Suomesta kärsii kohtaanto-ongelmasta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.11.2023 9.02
Tiedote

Uudistettu Työvoimabarometri keskittyy tänä syksynä teknologia- sekä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan tulevaisuudennäkymiin. Eniten työvoimapulaa on sote-alalla, jossa tarvitaan erityisesti osaamista ikääntyneiden hoivaan. Teknologia-alan ennakoidaan kääntyvän parempaan ensi kesän jälkeen.

Tulokset käyvät ilmi syksyn 2023 Työvoimabarometrista. Työvoimabarometri tarjoaa edeltäjäänsä Ammattibarometria monipuolisempaa ja yhdenmukaisempaa tietoa työvoima- ja osaamistarpeista kaikilta Suomen ELY-alueilta. 

Työnhakijoiden osaaminen ei kohtaa työpaikkojen kanssa

Työvoimabarometrin mukaan yksikään alue ei ole tällä hetkellä työvoimapulassa eikä tilanne ole muuttumassa lähitulevaisuudessakaan. Suurin osa alueista kärsii kohtaanto-ongelmasta: avoimia työpaikkoja on edelleen, mutta työttömien työnhakijoiden osaaminen ei kohtaa niiden kanssa. Työttömyyden ennakoidaan kasvavan ja avoimien työpaikkojen vähenevän.

Lähitulevaisuudessa keskeisimpinä tarvitaan perusosaamista, kuten ammattipätevyyksiä, ammatillista osaamista sekä kotimaista ja ulkomaista kielitaitoa. Myös monikulttuurisuustaidoille, kansainväliselle osaamiselle ja vuorovaikutustaidoille on kysyntää. Laajasti eri tasoista digiosaamista sekä tekoälyyn liittyvää osaamista tarvitaan eri toimialoilla ja ammattiryhmissä.

Eniten työvoimapulaa on sote-alalla

Pulaa työvoimasta on erityisesti sote-alalla, jota vaivaavat myös digiosaamisen ja kielitaidon puutteet. Sote-alan kroonistuneeseen työvoimapulaan ei ole odotettavissa helpotusta. Erityisesti sairaanhoitajista ja lähihoitajista on pulaa myös lähitulevaisuudessa.

Puhdas siirtymä tuo valoa teknologia-alan synkkään tilanteeseen

Rakennusteollisuuden huomattava heikentyminen, teollisuuden tilauskantojen väheneminen, raaka-aineiden hintojen nousu ja muut epävarmuutta aiheuttavat tekijät synkentävät näkymiä teknologiateollisuudessa. Samanaikaisesti avoimiin työpaikkoihin ei kuitenkaan ennakoida löytyvän osaavia tekijöitä jatkossakaan. 

Positiivista virettä alalle tuovat investoinnit puhtaaseen siirtymään, jotka kasvattavat usealla alueella työvoiman kysyntää. ICT-teollisuudessa riittää kysyntää, vaikkakin maltillisemmin kuin aiemmin on arvioitu. Tilauskantojen uskotaan kääntyvän kasvuun ensi kesänä.

Mikä Työvoimabarometri?

Työvoimabarometrin tietoja voivat hyödyntää niin uravalintoja suunnittelevat kansalaiset, työnantajat kuin oppilaitokset ja koulutusten järjestäjät. Tiedot kerätään ELY-keskusalueittain. Lokakuussa 2023 järjestettiin 50 keskustelutilaisuutta, joissa olivat mukana alueen sekä toimialan kannalta keskeisimmät asiantuntijatahot ja muun muassa merkittävät työnantajat. 

Työvoimabarometri tarjoaa Ammattibarometria kattavamman kuvan työmarkkinoiden tarpeista ja näkymistä, sillä siinä tarkastellaan ammattien lisäksi myös osaamistarpeita. Uudella toimialakohtaisella lähestymistavalla saadaan tarkempi kuva työvoimatarpeista.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Reino Savolainen, TEM, p. 0295 047 268