Hoppa till innehåll

Arbetskraftsbarometern: största delen av Finland lider av matchningsproblem

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 29.11.2023 9.02
Pressmeddelande

Den nya Arbetskraftsbarometern fokuserar i höst på framtidsutsikterna för teknik- samt social-, hälso- och välfärdssektorn. Störst är bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården, där det särskilt behövs kompetens inom äldreomsorgen. Tekniksektorn förutspås vända till det bättre efter nästa sommar.

Resultaten framgår av Arbetskraftsbarometern hösten 2023. Arbetskraftsbarometern erbjuder mångsidigare och enhetligare information om arbetskrafts- och kompetensbehoven än yrkesbarometern från alla närings-, trafik- och miljöcentralernas områden i Finland. 

Arbetssökandenas kompetens matchar inte arbetsplatserna

Enligt Arbetskraftsbarometern råder det för närvarande inte brist på arbetskraft i något område och situationen kommer inte heller att förändras inom den närmaste framtiden. Största delen av områdena lider av matchningsproblem: det finns fortfarande lediga jobb, men de arbetslösa arbetssökandenas kompetens matchar inte dem. Arbetslösheten förutspås öka och antalet lediga jobb minska.

Det viktigaste som behövs inom den närmaste framtiden är grundläggande kompetens, såsom yrkeskompetens, yrkesskicklighet samt kunskaper i inhemska och utländska språk. Det finns också efterfrågan på mångkulturella färdigheter, internationell kompetens och social kompetens. Det behövs omfattande digital kompetens på olika nivåer samt kompetens i anslutning till artificiell intelligens inom olika sektorer och yrkesgrupper.

Bristen på arbetskraft är störst inom social- och hälsovården

Det råder brist på arbetskraft särskilt inom social- och hälsovården, som också lider av brister i digital kompetens och språkkunskaper. Den kroniska bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården förväntas inte ge efter. Det råder brist på i synnerhet sjukskötare och närvårdare också inom den närmaste framtiden.

En omställning till ren energi lyser upp den dystra situationen inom tekniksektorn

Den betydande försämringen inom byggnadsindustrin, minskningen av industrins orderstock, de stigande råvarupriserna och andra faktorer som orsakar osäkerhet gör utsikterna mörkare för teknikindustrin. Samtidigt förväntas det dock inte heller framöver finnas kompetent arbetskraft för lediga jobb. 

Investeringar i ren omställning, som ökar efterfrågan på arbetskraft inom flera områden, skapar positiv atmosfär inom sektorn. Inom IKT-industrin finns det efterfrågan, även om den är måttfullare än vad som tidigare uppskattats. Orderstockarna antas vända uppåt nästa sommar.

Vad är Arbetskraftsbarometern?

Arbetskraftsbarometerns uppgifter kan utnyttjas av såväl medborgare som planerar karriärval, arbetsgivare som läroanstalter och utbildningsanordnare. Uppgifterna samlas in enligt NTM-centralsområden. I oktober 2023 ordnades 50 diskussionsmöten där de viktigaste experterna med tanke på området och sektorn och bland annat betydande arbetsgivare deltog. 

Arbetskraftsbarometern ger en mer heltäckande bild av arbetsmarknadens behov och utsikter än Yrkesbarometern eftersom den behandlar även kompetensbehov utöver yrken. Genom den nya sektorspecifika metoden får man en noggrannare bild av behovet av arbetskraft.

Mer information:
Reino Savolainen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7268