Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Starkt stöd från EU till Ukraina – förhandlingar om EU-medlemskap inleds

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.12.2023 4.02 | Publicerad på svenska 15.12.2023 kl. 11.54
Pressmeddelande
Statsminister Orpo på media intervju
Foto: EU

Europeiska rådet beslutade torsdagen den 14 december att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Ukraina och Moldavien. Georgien fick status som kandidatland. Förhandlingar kommer att inledas med Bosnien och Hercegovina efter att de nödvändiga kriterierna har uppfyllts. EU-ländernas stats- och regeringschefer anser att utvidgningen är en geopolitisk nödvändighet i det rådande världspolitiska läget.

”Genom att inleda medlemskapsförhandlingar sänder vi ett mycket starkt budskap till Ukraina om att landet hör hemma i EU. Och om att de europeiska länderna på så sätt förbinder sig till långsiktigt stöd till Ukraina. Jag är mycket nöjd, det här är ett historiskt beslut”, sade statsminister Petteri Orpo.

Europeiska rådet bekräftade sitt orubbliga ekonomiska, humanitära och militära stöd till Ukraina. Det anses vara ytterst viktigt att Ukraina får rättidigt, varaktigt och förutsägbart militärt bistånd. Mötet uppmanade medlemsländerna att snabbt leverera robotar, ammunition och luftförsvarssystem till Ukraina. Under mötet diskuterades också EU:s kommande säkerhetsåtaganden gentemot Ukraina. Dessutom ska det humanitära biståndet och räddningshjälpen effektiviseras och uppvärmningsproblemen åtgärdas. EU strävar också efter att ytterligare försvaga Rysslands förutsättningar att föra anfallskrig mot Ukraina genom att stärka sanktionerna och förhindra kringgående av dem.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina fördömdes i kraftfulla ordalag också vid detta möte. Stats- och regeringscheferna upprepade också sitt krav att Ryssland och Belarus omedelbart ska säkerställa att alla olagligt deporterade och förflyttade barn och andra civila kan återvända till Ukraina. Ryssland och dess ledning ska ställas till svars för sina gärningar.

Europeiska rådets möte fortsätter på fredag.

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
 

 
Sivun alkuun