Hyppää sisältöön

Hallitus hyväksyi lainsäädäntösuunnitelman kevät- ja syysistuntokausille

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.2.2024 15.02
Tiedote 56/2024

Petteri Orpon hallitus hyväksyi 6. helmikuuta 2024 lainsäädäntösuunnitelman kevätistuntokaudelle 2024 sekä alustavat syysistuntokauden 2024 tiedot.

Kevätkaudella hallituksen esityksiä on tarkoitus antaa yhteensä 116. Näistä kiireellisiä on 22. Syysistuntokaudelle 2024 on merkitty alustavasti 75 hallituksen esitystä. Suunnitelmaan sisältyy myös viisi keväällä ja kaksi syksyllä annettavaa valtioneuvoston selontekoa. Syksyn tiedot täsmentyvät ennen syysistuntokauden alkua.

Lainsäädäntösuunnitelma tukee lainvalmistelun suunnittelua, johtamista ja seurantaa, mikä edistää hallitusohjelman toimeenpanoa. Suunnitelma on myös tärkeä väline aikataulujen yhteensovittamiseksi eduskunnan kanssa. Asiakirjaan sisältyy kuvaus hallituksen esitysten keskeisestä sisällöstä ja arvio valtioneuvoston esittelyn ajankohdasta.

Tavoitteena on, että suunnitelma olisi mahdollisimman realistinen, paikkansapitävä ja luotettava. Tarkemmat tiedot yksittäisistä hankkeista ovat saatavilla ministeriöiden ylläpitämässä valtioneuvoston hanketietojärjestelmässä (Hankeikkuna). Ministeriöt vastaavat Hankeikkunassa olevien tietojen oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta sekä yhteydenpidosta eduskunnan valiokuntasihteeristöihin.

Lainsäädäntösuunnitelma on julkaistu valtioneuvoston verkkosivuilla osoitteessa valtioneuvosto.fi/lainsaadantosuunnitelma. Suunnitelmaan voidaan sen hyväksymisen jälkeen tehdä vain välttämättömiä muutoksia. 

Hallituksen seuraava lainsäädäntösuunnitelma on tarkoitus laatia eduskunnan syysistuntokaudeksi 2024 ja kevätistuntokaudeksi 2025. Lainvalmistelutyön tueksi valmistellaan lisäksi koko vaalikauden kattava lainsäädäntöohjelma. Näin luodaan kokonaiskuva hallituksen pitemmän aikavälin lainsäädäntötyöstä. Lainsäädäntösuunnittelu mainitaan myös hallitusohjelmassa.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja Katri Manninen, p. 0295 16001