Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Marin painotti talousfoorumissa tukea Ukrainalle ja Euroopan strategista autonomiaa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.1.2023 20.09
Tiedote
Pääministeri Marin haastattelutilanteessa sivulta päin kuvattuna.
Kuva: World Economic Forum

Pääministeri Sanna Marin osallistui Maailman talousfoorumin (WEF) vuosikokouksen keskusteluihin 17. tammikuuta Davosissa, Sveitsissä.

Pääministeri alusti puheenvuorollaan International Business Councilin keskustelun Euroopan geopoliittisista ja taloudellisista haasteista, joista monet liittyvät Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. 

Pääministeri painotti, että Euroopan ja sen kumppanien on autettava Ukrainaa kaikin mahdollisin tavoin voittamaan sota ja sitouduttava maan jälleenrakentamiseen.

Uudessa geopoliittisessa tilanteessa Euroopan on oltava vahva globaali toimija, joka yhdessä kumppaneidensa kanssa puolustaa arvojaan ja intressejään, Marin sanoi.

Talouskasvun, kilpailukyvyn, toimivien sisämarkkinoiden ja kauppapolitiikan lisäksi Euroopan strategisessa autonomiassa on kyse myös tietopääomasta, koulutuksesta ja osaamisesta, jotka kaikki ovat myös Suomen vahvuuksia kansainvälisesti.

Epävarmuuden ja kilpailun aikakaudella läheisten kumppanien, kuten Euroopan ja Yhdysvaltojen, on pyrittävä yhteistyöhön uudella päättäväisyydellä, pääministeri totesi.

”Yhdysvaltojen IRA-ilmastolakipaketti on herättänyt Euroopassa perusteltua huolta. On ensiarvoisen tärkeää, että jatkamme yhteisten ratkaisujen etsimistä läheisimpien liittolaistemme kanssa”, pääministeri sanoi.

Pääministeri Marin osallistui Davosissa myös haastatteluun ajankohtaisesta kansainvälisestä tilanteesta ja kaudestaan pääministerinä sekä paneelikeskusteluun Venäjän hyökkäyssodasta.

Davosissa pääministeri tapaa ohjelmansa aikana myös liike-elämän edustajia ja eri valtiojohtajia.

Davosin talousfoorumin vuosikokoukseen osallistuu valtioiden, liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan johtajia ja vaikuttajia. Suomalaisministereistä kokoukseen osallistuivat tänä vuonna myös ulkoministeri Pekka Haavisto, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun