Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin framhöll stödet till Ukraina och Europas strategiska autonomi vid Världsekonomiskt forum

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.1.2023 20.09 | Publicerad på svenska 18.1.2023 kl. 13.03
Pressmeddelande
Pääministeri Marin haastattelutilanteessa sivulta päin kuvattuna.
Bild: World Economic Forum

Tisdagen den 17 januari deltog statsminister Sanna Marin i årsmötet för Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos i Schweiz.

Statsminister Marin höll ett inledande anförande som underlag för International Business Councils diskussion kring Europas geopolitiska och ekonomiska utmaningar, av vilka många har samband med Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Statsministern betonade att Europa och dess partner måste göra allt de kan för att hjälpa Ukraina vinna kriget och dessutom förbinda sig till landets återuppbyggnad.

I det nya geopolitiska läget måste Europa vara en stark global aktör som försvarar sina värden och intressen tillsammans med sina partner, sade Marin.

Utöver ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft, en fungerande inre marknad och handelspolitik handlar Europas strategiska autonomi också om kunskapskapital, utbildning och kompetens, som alla också hör till Finlands styrkor i internationell jämförelse.

I en tid som präglas av osäkerhet och konkurrens måste nära partner, såsom Europa och USA, mer beslutsamt än tidigare sträva efter samarbete, konstaterade statsministern.

”USA:s IRA-klimatlagpaket har väckt befogad oro i Europa. Det är ytterst viktigt att vi fortsätter att söka gemensamma lösningar tillsammans med våra närmaste allierade”, sade statsministern.

I Davos deltog statsminister Marin också i en intervju om det aktuella internationella läget och om sin tid som statsminister. Hon deltog även i en paneldiskussion om Rysslands anfallskrig.

Dessutom träffade statsministern företrädare för affärslivet och statsledare i Davos.

I årsmötet för Världsekonomiskt forum i Davos deltar statsledare, ledare inom affärslivet och det civila samhället och andra inflytelserika personer. Andra finländska ministrar som deltog i årets möte var utrikesminister Pekka Haavisto, utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och kommunikationsminister Timo Harakka.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160306, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen