Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Näin uusi hallitus nimitetään

Valtioneuvoston viestintäosasto
3.6.2019 15.06
Tiedote 283/2019

Hallitusneuvotteluissa puolueet sopivat hallituksen ohjelmasta, ministerien määrästä ja ministerisalkkujen jakautumisesta ja työnjaosta puoluekohtaisesti. Kun hallitusneuvottelut on saatu päätökseen, siirrytään uuden hallituksen muodostamisvaiheeseen.

Se etenee vaiheittain seuraavasti:
 

 1. Hallitusneuvotteluihin osallistuneiden puolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat yhteiseen seminaariin, jossa käsitellään neuvottelutulosta. Ennen kuin voidaan edetä uuden pääministerin ja hallituksen nimitysvaiheeseen, hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden on hyväksyttävä neuvottelutulos omien sääntöjensä mukaisesti.
   
 2. Kun neuvottelutulos on valmistunut, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuulee eduskunnan puhemiestä ja hallitusneuvottelujen vetäjää Antti Rinnettä ja antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos enemmän kuin puolet kannattaa hänen valintaansa – eli käytännössä jos jaa-äänet voittavat äänestyksessä ei-äänet.
   
 3. Tasavallan presidentti nimittää uuden pääministerin ja hallituksen ministerit valtioneuvostossa presidentin esittelyssä. Ministerit nimitetään eduskunnan valitseman pääministerin esityksen mukaisesti. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnetään ero.
   
 4. Uusi hallitus kokoontuu heti nimityksen jälkeen järjestäytymisistuntoon. Istunnon aluksi ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen, mikäli he eivät ole sitä jo aiemmin tehneet. Istunnossa päätetään myös samassa ministeriössä toimivien ministerien työnjaosta, lakisääteisten ministerivaliokuntien kokoonpanosta sekä pääministerin sijaisesta ja muiden ministereiden sijaisista.
   
 5. Tämän jälkeen hallituksen ohjelma annetaan tiedonantona eduskunnalle, joka äänestää keskustelun päätteeksi hallituksen luottamuksesta. Valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Hallitus toteuttaa ohjelmaansa eduskunnan luottamuksen varassa.

Nimitysprosessi videolla:

Sivun alkuun